Hjorthagsbon: ”Jag förlorade nästan andningsförmågan”

Uppdaterad
Publicerad

Under förra veckan besvärades boende i områden nära gasklockorna i Hjorthagen av en stark lukt, vilket P4 Stockholm först rapporterade om. Lukten var så påträngande att vissa boende fick andningssvårigheter och blev oroliga för att luften var giftig.

Mats Gullberg är en av de boende som drabbats hårt av lukten i förra veckan. Han är astmatiker och upplevde stora besvär när lukten var som värst.

– Jag förlorade nästan andningsförmågan förra veckan, berättar Mats Gullberg. Hör honom och andra boende berätta om lukten i inslaget oven.

Lukten inte farlig

Men lukten är inte farlig, menar Stockholms stad. De gör regelbundet mätningar för att försäkta att giftiga ämnen i luften inte överstiger godkända nivåer. 

– Vi håller oss långt under de halter som skulle kunna vara farliga, säger Staffan Lorentz, projektchef Norra Djurgårdsstaden.

Han berättar att de gjort mätningar i luften i området och även erbjudit att göra mätningar hemma hos folk som är oroliga.

– Det är ingen fara att vistas i lukten ens under längre perioder, inte ens för barn, säger Staffan Lorentz.

– Vi håller oss långt under de halter som skulle kunna vara farliga, säger Staffan Lorentz, projektchef Norra Djurgårdsstaden. Foto: SVT

Satte in dim-kanoner för att minska lukten

Det var i samband med att man rev en av gasklockorna som lukten av olja började spridas. Oljan har använts som tätning i gasklockan som är byggd på 1930-talet. Anledningen till att lukten blev så stark och dröjde sig kvar under hela förra veckan beror på att man inte visste att det fanns så mycket olja kvar i gasklockan.

– Vi blev snopna. Hade vi vetat hur mycket olja som fanns kvar hade vi kunnat planera och utföra arbetet annorlunda för att minska att lukten spreds, säger Staffan Lorentz, projektchef Norra Djurgårdsstaden.

Ett sätt att hindra lukten är att täcka oljan med vatten och sköljmedel vilket gjordes i mitten av förra veckan. Man använde även dim-kanoner för att minska luktens spridning i området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.