Foto: Kustbevakningen Visa alla (4)
Visa alla (4)

Kustbevakningen: Läget nu stabilt

Uppdaterad
Publicerad
Ett stort lastfartyg riskerade under onsdagen att sjunka söder om Landsort i Stockholms södra skärgård.

Ett stort lastfartyg började läcka olja efter att det gått på grund öster om Landsort i Stockholms skärgård vid femtiden på onsdagsmorgonen. Tidigare fanns det en stor risk att fartyget skulle sjunka, men läget är inte längre kritiskt.

Fullt pådrag

Fartyget hade cirka fem graders slagsida åt styrbord och tog in vatten.

– Situationen är akut, sa Lars-Erik Langman stabschef vid Kustbevakningen, på förmiddagen.

En eller flera oljetankar har sprungit läck och olja har hamnat i vattnet. Det är fortfarande oklart hur mycket olja som har läckt ut. Fartyget rymmer ca 30-32 kubikmeter olja.

Ingen fara för liv

Under förmiddagen började fartyget att röra sig för egen maskin igen och det verkar inte finnas någon olja i kölvattnet enligt Kustbevakningen. Vattennivån i fartygets lastrum sjunker och läget är inte längre kritiskt. Det finns inte längre någon fara för liv och sjöräddningsinsatsen avslutas därmed. Ärendet övergår nu till enbart miljöräddningsinsats som Kustbevakningen ansvarar för.

Den kraftiga vinden ställde till det för räddningsarbetet då var blev problematiskt att ta sig ombord på båten. Vinden gjorde även att oljan blandade sig med vattnet. Men under eftermiddagen fick man alltså kontroll på läget, enligt kustbevakningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer