Foto: SVT

Omar utvisas – trots toppjobb

Uppdaterad
Publicerad

Trots erbjudande om fast jobb på ett managementkonsultbolag i Stockholm får inte Omar Hazim arbetstillstånd i Sverige. Han har rätt att arbeta i Sverige men har ändå utvisats till inbördeskrigets Irak och måste nu söka tillstånd från närområdet istället.

– Vi skickar honom till ett av världens farligaste länder. Vi vet inte om vi kommer se honom igen, säger Sean Cory, Nordenchef på Oliver Wyman, det internationella konsultbolaget som Omar arbetar på sedan november förra året.

Asylsökande Omar Hazim från Irak flydde landet efter att terrorgruppen Islamiska staten intagit hans hemstad Mosul sommaren 2014. Eftersom hans fru var höggravid blev hon kvar. Målsättningen för Omar var att han skulle etablera sig i ett tryggare land, så att familjen kunde komma efter.

Efter ett halvårs flykt kom han till Sverige och sökte asyl. Han blev placerad i ett litet samhälle i norra Sverige och började söka jobb över hela landet.

– Mina sista pengar la jag på tågresor till Stockholm för att gå på arbetsintervjuer. Jag tänkte inte vänta på att någon annan skulle göra det för mig. Dessutom vill jag att mina barn ska växa upp här och inte behöva uppleva det jag har varit med om, säger han.

Blev imponerad av Omars CV

Asylsökande får arbeta innan Migrationsverket fattat beslut om uppehållstillstånd. En process som kan ta år.

Eftersom att Omar tidigare arbetat för Irakiska centralbanken sökte han jobb inom finanssektorn. Sean Cory fastnade för Omars CV och erbjöd honom en praktikplats.

– Vi letar efter drivna människor. Omar har jobbat med penningtvättsfrågor, något som har blivit stort i Sverige. Dessutom har han en doktorsexamen och matematisk bakgrund, säger Sean Cory.

Fick avslag

Omar första konsultuppdrag på företaget var åt en av Sveriges storbanker. Men bara efter två månader på arbetsplatsen fick han ett slutgiltigt avslag på sin asylansökan. Då erbjöd företaget Omar en fastanställning men det räckte inte för Migrationsverket. Enligt myndighetens krav för arbetstillstånd måste den asylsökande varit anställd i minst fyra månader och Omar utvisades till Irak.

– Migrationsverket borde identifiera vilka asylsökande som kan hjälpa sig själva och låta dem göra det. Det skulle spara både pengar och ge plats åt andra som behöver deras hjälp. Det skulle inte skada någon om jag fick stanna och arbeta, säger Omar uppgivet.

”Onödig risk”

Nu måste Omar istället söka svenskt arbetstillstånd utanför EU och då gäller inte fyramånadersregeln. Men det går inte att söka svenskt arbetstillstånd från Irak, utan nu måste Omar försöka ta sig till något av grannländerna.

– Förhoppningsvis kommer vi se honom om två till sex månader igen men det är en onödig risk att behöva återvända till Irak, säger Sean Cory.

”Kanske inte överlever men hoppet finns kvar”

Arbetsgivaren har startat en insamling för Omar, så att han kan försörja sig under sin tid i Mellanöstern. Omar vill inte tänka på vad som kan hända i Irak. Han väljer att fokusera på möjligheten han fått i Sverige istället.

– Ja, jag måste återvända till Irak men titta på de underbara personerna här på kontoret som stöttar mig. Det är det jag måste fokusera på, för jag vet inte vad som kommer hända i Irak. Kanske överlever jag inte. Men hoppet finns fortfarande kvar, säger Omar och ler.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.