En man i 40-årsåldern har häktats av Solna tingsrätt misstänkt för mordet på en kvinna. Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT

Omstridd nämndeman dömd – av sin egen tingsrätt

Uppdaterad
Publicerad

Den kvinnliga nämndemannen i Solna tingsrätt fick stor uppmärksamhet förra året när hon var med och friade en man som misstänktes för att ha misshandlat sin fru. Enligt nämndemannen friades mannen bland annat för att han ansågs komma från en bättre familj än frun. Nu döms nämndemannen av samma tingsrätt för grovt bedrägeri, skriver Expressen.

I början av februari förra året kom det en mycket uppmärksammad och kritiserad dom i Solna tingsrätt. Målet handlade om en man som misstänktes för att ha misshandlat sin fru. Mannen friades, och enligt domen berodde det bland annat på att han skulle komma från en bättre familj än kvinnan som anmält misshandeln.

De två centerpartistiska nämndemännen som var med och friade mannen uteslöts ur Centerpartiet och stängdes av från Solna tingsrätt.

Nämndemän utesluts ur C efter kritiserad dom

Fick ersättning för förlorad inkomst – hade inget jobb

I juni i år åtalades den kvinnliga före detta nämndemannen. Efter en granskning som TV4 gjort kom misstankar fram att hon vid ett stort antal tillfällen under 2017 lurat till sig pengar från tingsrätten genom att ha krävt ersättning för förlorad inkomst på cirka 150 000 kronor för sina nämndemannauppdrag. Men under den här perioden hade kvinnan inte något arbete utan fick sjukpenning.

Nu döms hon för grovt bedrägeri, rapporterar Expressen. Straffvärdet anses vara tio månaders fängelse men eftersom den före detta nämndemannen inte har några tidigare domar mot sig och risken för fortsatt brottslighet bedöms som liten så döms hon till villkorlig dom och 120 dagsböter á 50 kronor, totalt 6 000 kronror. Hon ska också betala 150 000 kronor i skadestånd till Solna tingsrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nämndemän utesluts ur C efter kritiserad dom

Mer i ämnet