• Viktigt meddelande:

    Till allmänheten i Lekeberg i Örebro län: Det kommunala dricksvattnet i Fjugesta, Gropen och Kvistbro kan vara förorenat och bör kokas före förtäring. Läs mer

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Marcus Mattsson är jägare på Väddö och upplever att älgarna blivit både färre och mindre de senaste åren. Foto: SVT

Ont om älg inför årets jakt

Publicerad

Idag börjar älgjakten i Stockholms Län. Men på flera platser oroas jägarna över att älgarna blir både färre och allt mindre. På Väddö norr om Norrtälje funderade jägarna ett tag på att helt ställa in jakten.
– Det känns inte meningsfullt att åka ut och skjuta de här små stackarna som vi upplever att det finns så få av, säger jägaren Marcus Mattson.

Vid en skogsglänta på Väddö står jakttornet där Marcus Mattsson sköt sin första älg redan som 15-åring tillsammans med sin pappa. Då för drygt 30 år sedan fanns det gott om älg i skogen, men nu ser jägarna på Väddö allt färre älgar. 

– Jag tycker det är för lite älg. Sedan jag började jaga har de blivit både färre och mindre. Det är vad jag upplever i alla fall. På 90-talet kunde vi se åtta-tio älgar stå tillsammans. Det gör vi aldrig nu, säger Marcus Mattsson och tittar ut över fältet som vätter mot skogen.

”Låta dem vara”

Bilden av att älgarna blivit färre och mindre delas av flera jägare runt om i Roslagen. I Marcus Mattsons jaktlag pratades det ett tag om att helt ställa in årets jakt. 

– Vi tyckte att man lika väl skulle kunna hoppa över och låta dem vara, säger han. 

Tobias Hjortstråle är vilthandläggare på Länsstyrelsen och han tror att en förklaring till att älgarna blivit färre på Väddö är förra årets varma sommar, som gjorde att älgarna hade svårare att hitta mat och vatten. 

– Då blir kon i sämre kondition och har sämre förmåga att producera mjölk till sina kalvar. Kalvarna blir magrare och mindre. Eftersom att älgkon kommer att göra allt för att kalvarna ska få energi i form av mjölk, magrar hon och blir inte fertil när det är dags för parning. Då föds det inga kalvar året efter, säger han.

”Stora ska sparas”

En annan orsak till att älgarna blir mindre kan också vara att man helt enkelt skjutit för många stora tjurar. 

– Stora tjurar är attraktiva för kona. Om man bara jagar dem kommer man få effekter på hur kalvarna blir. Då får vi mindre kalvar och lägre slaktvikter, säger Tobias Hjortstråle. 

Marcus Mattsson håller med om att älgstammen påverkas om för många tjurar försvinner. 

– Stora starka ska ju sparas. Jag tycker absolut att man ska försöka spara stora fina tjurar som är bra för fortplantningen, säger han.

Ingen anledning till oro

Trots att man på Väddö och flera andra platser upplever att älgen minskar, menar Tobias Hjortstråle att det inte finns någon anledning att vara orolig för älgen.

– Älgstammen mår bra i Stockholms län. Vi har det bra med älg här, säger han. 

För jägarna på Väddö är det inte tal om något jaktstopp. 

– Det här är ju en livsstil. Årets jakt kommer att bedrivas precis som vanligt, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer