Renoveringen ska ge bättre akustik Foto: TT

Operan kan renoveras för miljardbelopp

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera års utredning finns nu ett förslag på en om- och tillbyggnad av Kungliga operan i Stockholm. Förutom en totalrenovering av den befintliga byggnaden föreslår Statens Fastighetsverk att operan får en tillbyggnad som vetter mot Kungsträdgården.

Det var 2013 som Statens fastighetsverk fick i uppdrag av regeringen att i nära samarbete med Kungliga Operan, genomföra en förstudie om hur operabyggnaden vid Gustav Adolfs Torg i Stockholm kan byggas om och renoveras.

Den nya Operan föreslås få förbättrad arbetsmiljö och akustik, dessutom ska den rymma fler verksamheter. Nu är det upp till riksdag och regering att ta ställning till förslaget som fått en prislapp på 3,5 miljarder kronor.

Bygget väntas ta fyra år och kan starta tidigast 2023. Om allt går enligt plan kan projektet alltså vara färdigställt under 2027.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.