Internationella operasångare i Stockholm för audition

Uppdaterad
Publicerad

Idag och imorgon samlas ett femtiotal operasångare i världsklass i Stockholm för en uttagning av rollerna i Den flygande holländaren som sätts upp i sommar.

Det handlar om rösten, om nerven och om uttrycket. Wagners Den flygande holländaren har flera ovanligt krävande roller och det är många som vill vara med och tävla om huvudrollerna. Operan sätts upp i sommar på Operan på Skäret i Bergslagen.

– Senta, den kvinnliga huvudrollen, är verkligen en drömroll för mig, säger Liine Carlsson som är sopran och som var en de första att sjunga inför juryn.

Australiensiska Cathleen Parker flög in från Tyskland för att sjunga inför juryn och hon hoppas på huvudrollen.

– Jag har sjungit den förut och det är fantastisk musik. Jag skulle gärna göra det igen, säger hon.

Svåra roller

Den konstnärliga ledaren Sten Niclasson hoppas att de under uttagningsdagarna kan hitta sångare som kan sjunga de krävande huvudrollerna.

– Den flygande holländaren själv och den kvinnliga huvudrollen är båda ovanligt svåra. Det är inte så många som klarar av att sjunga dem, säger han.

Första gången för Wagner

Det är första gången en Wagner-opera sätts upp på Operan på Skäret och den tyska dirigenten Michael Balke hoppas att publiken vågar sig dit.

– Många är rädda för Wagner-operor men detta är faktiskt den perfekta introduktionen till Wagner. Den är bara två timmar lång och har många melodiska arior, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.