Anna König Jerlmyr (M), oppositionsborgarråd. Foto: Moderaterna i Stockholms stad

Oppositionen om sexbrott i Stockholmsenkäten: En alarmerande ökning

Uppdaterad
Publicerad

Ökningen av flickor som i Stockholmsenkäten uppger att de har blivit utsatta för sexualbrott, väcker reaktioner bland stadens politiker. Oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) säger att den politiska majoriteten inte har tagit kvinnors otrygghet på tillräckligt stort allvar.

I Stockholmsenkäten 2018 svarade sju procent av de tillfrågade flickorna i andra klass i gymnasiet att de blivit utsatta för våldtäkt eller sexuellt tvång. Sedan 2002 har siffran i enkäten legat på två eller tre procent.

Det liberala oppositionsborgarrådet Lotta Edholm säger att ökningen är alarmerande och hon tycker inte att stadens trygghetssatsningar räcker till.

– Polisen måste prioritera sexualbrotten, vi behöver fler ordningsvakter på gator och torg, och saknas resurserna till det måste regeringen skjuta till pengar.

M vill se fler insatser i skolan

Anna König Jerlmyr (M), oppositionsborgarråd, kopplar undersökningens resultat till vad hon menar är bristande åtgärder mot sexuella trakasserier från stadens sida. Moderaterna kräver en tydligare nolltolerans mot kränkningar i skolan och föreslår att att elevhälsan ska byggas ut och finnas tillgänglig på nätet utanför skoltid.

– Stockholms stad måste nu påbörja en omfattande och långsiktigt insats i skolorna där offer för sexualbrott uppmuntras att polisanmäla. En del av offren hittar vi i klassrummen. Nu måste vi förstärka insatserna så att vi både förebygger sexualbrott samt ge stöd och rättskydd åt de utsatta, säger Anna König Jerlmyr.

Socialborgarrådet Åsa Lindhagen (MP) lyfter fram flera satsningar på elevhälsan, men säger också att det finns ett stort jobb att göra mot problematiken med sexuellt våld.

– Vi har inrättat att det ska finnas elevhälsoteam på varje skola, men vi behöver fler kuratorer och skolsköterskor framöver. Vi har även inlett samarbete med Mentorer i våldsprevention i flera skolor, ett förebyggande program mot mäns våld mot kvinnor. Sen har vi ett annat program, Respekt och självrespekt, med mer fokus på den egna kroppen och gränser, säger Åsa Lindhagen.

”Kan finnas flera förklaringar bakom siffrorna”

Det går inte slå fast att svaren i enkäten enbart skulle bero på fler faktiska fall av våldtäkt och sexuellt tvång. Åsa Lindhagen menar att metoo-rörelsen samt de efterföljande diskussionerna om sexuella övergrepp och trakasserier kan ha bidragit till att fler inser att vad de blivit utsatta för är brottsligt.

– Det kan finnas flera förklaringar bakom siffrorna, en är en ökning av antalet brott. Men det stora värdet av metoo-rörelsen var att uppmärksamma att tvång aldrig är okej. Det är en revolution och någonting otroligt värdefullt, säger Åsa Lindhagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.