• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

De här sopkärlen finns i 12 exemplar och är ritade av Konstfackstudenten Emilie Forsmark. Foto: Stockholm stad

Ordning på picknickskräpet med nya tunnor

Uppdaterad
Publicerad

Med sommaren blir det snabblunch på en solig trappa, fikapaus med hämtkaffe eller picknick i en park – och det betyder en massa sommarskräp. Därför satsar Stockholms stad på sommarkällsortering på 38 olika platser runt om i staden.

Även om sommaren känns avlägsen denna kylslagna april, så kommer den. Och med sommaren kommer uteätande med glasspapper, flaskor, kaffemuggar, äppelskrutt och matrester – skräp som Stockholms stad vill att stockholmarna källsorterar direkt ute på gator, torg och i parker.

Därför drar staden nu igång en ny försöksperiod med källsortering på allmänna platser. Första gången man testade var 2015, då man ställde ut så kallade källsorteringsmoduler i tre parker. Året efter blev det 17 parker, badplatser och torg, och i år på hela 38 platser. Modulerna börjar ställas ut nu i april och kommer att stå ute ända fram till oktober.

– I förra årets utvärdering kunde vi se att stockholmarna uppskattade försöket och att källsorteringskärlen verkligen användes. Det gör det så klart extra roligt att nu fortsätta försöket och se hur vi kan få sorteringen att fungera ännu bättre, säger Susanne Pettersson, projektledare på trafikkontoret.

Lättare sortering

Det blir också en förenklad sortering i år, man behöver bara hålla ordning på pappersförpackningar, glas och övrigt avfall. Tidigare år har man haft sex olika kärl, men mätningar har kommit fram till att det här fungerar bäst.

Projektet är ett försök där man provar sig hur man bäst ska få folk att inte slänga skräp på marken.  Det gäller placering, system och design. Sommarens kärl kommer att ha fem olika utseenden.

– Vi har olika varianter för att testa vilka som funkar bäst, det är en del av försöket. Just den som är på den här bilden tar tagits fram av en student på Konstfack, Emilie Forsmark, och finns i tolv exemplar, säger Erik Johansson, pressansvarig på Trafikkontoret.

Under sommaren kommer mätningar att göras och i höst görs en utvärdering för att se om källsorteringen hjälpt stockholmarna att hålla staden ren.

Här kommer staden ställa ut de nya källsorteringskärlen

Kungsholmen

Norrmälarstrand / Stadshuset

Norrmälarstrand / Snötippen

Essingetorget / Stora Essingen

Nordenflychtsvägen

Fleminggatan, vid pontonen

Hornsbergs Strand

Rålambshovsparken

Södermalm

Mariatorget / Sankt Paulsgatan

BysisTorget / Hornsgatan

Hornstull

Slottsbacken

Medborgarplatsen

Nytorget

Norrmalm

Johannesplan

Kammakargatan, mitt emot nr 14

Sveavägen 75-77

Sergels Torg Kulturhuset

Kungsträdgården

Norrmalmstorg

Raoul Wallenbergs torg

Östermalm

Strandvägen / Djurgårdsbron

Karlaplan

Birger Jarlsgatan, mellan Runebergsgatan och Eriksbergsgatan

Humlegården, vid toaletten på Humlegårdsgatan

Söderort Enskede Årsta Vantör

Gullmarsplan Torget

Årstabergs station

Årsta torg

Pepparvägen, Hökarängen 

Farsta Skarpnäck

Skarpnäck Pilotgatan16

Kärrtorp vid T-banan

Hökarängsbadet

Farsta centrum

Hägersten Älvsjö Skärholmen

Sjövikstorget

Västerort

Brommaplan

Blackebergs centrum

Alviks Torg

Vällingby C busstorget

Eggeby Gård

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.