”Oroande utveckling med medborgargarden”

Uppdaterad
Publicerad

Våldsbejakande grupperingar i form av medborgarden tär på redan ansträngda resurser hos polisen. Det menar Stockholmspolisens, vaktahavande befäl, Nicklas Mattson.

– Det är klart att det som har hänt är oroande. Hela utvecklingen med medborgargarden eller vad man ska kalla de här grupperingarna känns oroande, säger Nicklas Mattsson som är vakthavande befäl vid Stockholmspolisen till SVT Nyheter Stockholm.

Vad kan sådana här grupperingar få för konsekvenser i framtiden?

– Det är ju vi poliser som ska stå för tryggheten i samhället – inte medborgargarden. Det här blir ytterligare en ordningsstörning som vi måste ta tag i, trots att vi redan nu måste prioritera våra resurser.

Hur känner du själv som polisman om du skulle möta de här grupperingarna på stan?

– Det är ingen skillnad på en sådan här gruppering och en annan hop människor som bedriver våldshandlingar. Det har vi ju vid till exempel demonstrationer och fotbollsmatcher. Det har ju tyvärr blivit vardag i Stockholm idag, säger Nicklas Mattsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer