Prövningar av ockerhyror minskar

Uppdaterad
Publicerad

Möjligheten att ta ut höga hyror när man hyr ut i andra hand gäller för bostadsrätter men inte för hyresrätter. Trots att det finns ett stort antal hyresrätter som hyrs ut oskäligt dyrt, har antalet fall som prövats i Hyresnämnden minskat rejält.

– Den här hyresrätten på 63 kvadratmeter ska de ha 14.500 kronor för. Det här skulle inte förekomma om vi hade en bostadsmarknad i balans, säger Susanna Skogsberg som är förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

Det tar ett par minuter innan vi hittar hyresrätter på nätet där andrahandsgästen ska betala drygt 200 procent mer i hyra än månadsavgiften för lägenheten.

– Nu ligger den här annonsen ute men säg att man skulle hyrt den här lägenheten för en längre tid, då skulle få tillbaka beloppet retroaktivt, säger Susanna Skogsberg som är förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

Stora summor återbetalas retroaktivt

En av de som drabbats är Zishan Ahmad, han hyrde en 62 kvm stor hyresrätt i innerstan för 9200 kronor per månad. Den riktiga hyran var 1900 kronor lägre. När saken prövades fick han tillbaka pengar retroaktivt.

–Jag fick tillbaka 18.000 kronor genom att gå till Hyresnämnden, säger Zishan Ahmad.

ABC: Det här rörde sig ju inte om så stora summor, varför tror du inte fler går till Hyresnämnden?

Jag tror inte folk vet vilken makt Hyresnämnden har. De prövar ju hyror för att komma åt överpriser på hyresrätter, säger Zishan Ahmad.

Prövningarna minskar

Trots att det finns ett flertal hyresrätter med oskäliga hyror på nätet så har andrahandsprövningar med hög hyra minskat i Hyresnämnden. Under

År 2014 har hittills runt åtta ärenden prövats varje månad. Motsvarande siffra för år 2013 var drygt 13 prövningar.

– Ett skäl kan vara att vi fick en ny lag den första februari 2013 som gäller bostadsrätter och andrahandsuthyrning. Där kan man ta ut en högre hyra än bruksvärdeshyran som är relaterade till kapitalkostnader. Möjligen är det så att många tror att de reglerna även gäller för hyresrätter. Men det är alltså fel, säger Susanna Skogsberg.

–Jag var både rädd och hade en hel del okunskap runt det här. Jag visste inte vilket stöd jag kunde få och jag kände mig också lite hotad eftersom jag skulle bli av med min lägenhet om jag sa något när jag bodde där. Med bostadmarknaden idag tordes jag inte ta risken under tiden jag bodde i lägenheten, säger Zishan Ahmad.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.