Österåker försöker göra svartbygge vitt i efterhand

Uppdaterad
Publicerad
Ett bygglov som en stor markägare, grevefamiljen Douglas i Österåkers kommun fått av kommunen för att bygga en båthall gäller inte. Men istället för att kräva att båthallen rivs vill kommunen göra om detaljplanen.

Det finns en privat relation mellan höga moderata politiker och den rika grevefamiljen Douglas i Österåkers kommun. Carl Douglas har på felaktiga grunder fått bygglov för sin båthall på mark som har utökat strandskydd med trädfällningsförbud.

Högsta förvaltningsdomstolen har slagit fast att bygglovet som den stora markägaren, grevefamiljen Douglas, fått av kommunen inte gäller.

Ny detaljplan

– Det finns inget giltigt bygglov för tillbyggnaden, säger Hampe Klein (M), ordförande i byggnadsnämnden, och säger också att man kan kalla det för ett svartbygge.

Kommunen gör ingenting för att båthallen ska rivas. Istället vill kommunen göra om detaljplanen.

Kommunen har gång på gång beviljat bygglov som helt verkar bortse från alla intentioner och bestämmelser. Historien upprepar sig nu när kommunen återigen försöker göra en ny detaljplan där man kan rita in svartbygget och på så sätt göra det lagligt.

När Uppdrag granskning går igenom handlingarna visar det sig att det är kommunstyrelsen, med Ingela Gardner Sundström (M) före detta ordförande i  kommunstyrelsen, i spetsen som ger sin makes nämnd, byggnadsnämnden, i uppdrag att göra det nya förslaget för en detaljplan. 

Driver friskola på Carl Douglas mark

Sedan början av 2000-talet driver paret Sundström en friskoleverksamhet vid sidan av sitt politiska engagemang.

Verksamheten ligger i Rydbo och marken som skolan ligger på ägs av Carl Douglas själv.

– Hade vi varit en vanligt kommersiellt företag så hade det kanske kostat 200.000 att arrendera den marken, nu betalar vi 20.000, berättar Ingela Gardner Sundström (M) före detta ordförande i  kommunstyrelsen.

Trots att det är en rejäl rabatt tycker inte Ingela Gardner Sundström (M) att paret är i någon form av beroende ställning till grevefamiljen.

Österåkers kommun menar att anledningen till att man givit det felaktiga bygglovet är att man tolkat en karta som att strandskyddet upphävts.

Mer om det här på Uppdrag Gransknings webbplats, och i SVT1 kl 20.00 i kväll.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kommungranskarna - Österåker

Mer i ämnet