Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anita Engström har länge kämpat för sin son Tims rätt till LSS. Hör henne försöka få ett besked om hur det ska bli framöver. Foto: Tomas Blideman/SVT

Österåker har anmälts 42 gånger för LSS-fall

Publicerad

Österåkers kommun har de senaste åren anmälts till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, i fall som rör LSS över 40 gånger. I merparten av fallen handlar anmälningarna om tjänstemännens bemötande.

– Man tycker att personen ska anpassa sig till hur det fungerar i vår kommun. Det är tvärtom, säger Mats Jansson, sakkunnig expert på Autism Sverige.

SVT Nyheter Stockholm granskar just nu hur LSS fungerar i Österåker kommun. I vår granskning har vi följt 28-årige Tim som utan förvarning fick sin LSS indragen trots att hans behov är lika stora idag som när han beviljades LSS.

I Tims fall har hans mamma tagit en stor del av kampen mot kommunen och vi har genom inspelningar och dokument kunnat se hur det lett till konflikter. Enligt Mats Jansson, sakkunnig expert på Autism Sverige, är LSS-processerna rättsosäkra eftersom att det ofta handlar om ett fåtal handläggare på en kommun – handläggare som man inte vill hamna i konflikt med.

– Det här är ju också personbundet. Om några personer slutar eller börjar i en kommun så kan det här ganska snabbt ändras, säger han.

SVT kan nu avslöja att just Österåker kommun anmälts till Ivo ett 40-tal gånger de senaste åren i fall som rör LSS. Och i nästan samtliga av fallen handlar anmälningarna om just tjänstemännens bemötande.

Se reportaget i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.