Österåkerborna kämpar för en ny cykelbana

Publicerad

Ett förslag om en ny cykelbana i Österåker får nu stort stöd bland kommunens invånare. 700 personer har skrivit på en namninsamling för banan som skulle göra att de slipper den tunga trafiken.
– Viljan från kommunens invånare att kunna cykla är stor, säger Österåkerbon Örjan Östervall.

Att färdas mellan Österåker och Täby kan idag vara osäkert för den som väljer cykeln. Ett av få alternativ som finns är nämligen att cykla på vägrenen längs väg 276 där bilarna dundrar förbi i 90 kilometer i timmen.

– Det susar förbi stora fordon bredvid och på vissa ställen går även vägrenen ihop med körbanan, säger Örjan Östervall, som nu lämnat in två medborgarförslag där han föreslår en ny cykelbana som ska knyta ihop Österåker med Täby.

– Vi har en namninsamling på 700 personer som jättegärna vill se det här. Så viljan hos kommunens invånare att kunna cykla är stor, säger han.

”Trafikverket behöver stå upp”

Kommunen ställer sig positiv till en ny cykelbana men menar att det finns svårigheter. Det handlar bland annat om att Trafikverket äger delar av vägarna där en cykelbana skulle kunna bli verklighet.

– Så hur mycket vi än försöker, och det gör vi, så behöver också Trafikverket stå upp, säger Michaela Fletcher (M), kommunstyrelsens ordförande.

Hoppas på alternativ lösning

Trafikverket säger till SVT att de välkomnar en dialog med Österåker kommun. Michaela Fletcher menar dock att kommunen just nu hoppas hitta ett alternativ för en ny cykelbana som handlar om att sluta ett avtal med en privat markägare vars mark cyklister använder redan idag.

– Jag hoppas att vi kommer dit. Det kanske inte blir trafikverksstandard, det vill säga sex meter brett och gatubelysning, utan det kanske blir en mindre smalare väg men som ändå gör det möjligt, säger Michaela Fletcher (M).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer