Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) säger att trenden med ökande otryggheten i staden är bruten. Foto: Mattias Lodding, SVT

Stockholmarna känner sig allt tryggare

Uppdaterad
Publicerad

En ny trygghetsmätning i Stockholms stad visar på att trenden med ökande otrygghet har brutits, menar finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M). Störst är minskningen i Spånga-Tensta, men enkäten besvarades före sommarens skjutningar.

Trygghetsmätningen skickades ut till stockholmare från februari till maj, cirka 18 000 personer svarade. Nio procent av dem svarade att varit oroliga för att utsättas för brott minst en gång i veckan det senaste året. Vid den förra trygghetsmätningen 2017 var andelen elva procent.

– Generellt har vi brutit trenden med en ökande otrygghet. Kvinnor är otryggare än män och utlandsfödda är otryggare än inrikesfödda, säger Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd.

Störst minskning runt Järvafältet

Trygghetsundersökningen görs vart tredje år. Störst är förändringen i Järvaområdet, där har andelen otrygga enligt undersökningen halverats sedan 2017. I Spånga-Tensta uppgav 26 procent att de varit oroliga att utsättas för brott minst någon gång i veckan 2017. I år var siffran 13 procent. I Rinkeby-Kista var andelen 21 respektive 11 procent.

– Det här är ett kvitto på att det vi gör får resultat, säger Anna König Jerlmyr.

Besvarades innan sommaren

Enkäten skickades ut mellan februari och maj, innan sommarens många skjutningar i bland annat Järvaområdet.

– Det här är en trend på längre sikt. Det vi sett den senaste tiden är en oroande utveckling.

22 procent av de svarande uppger att deras hushåll utsatts för någon typ av brott senaste 12 månaderna, en minskning jämfört med enkäten 2017 då andelen var 27 procent.

Stockholms stads trygghetsmätning

Trygghetsmätningen har genomförts åren 2008, 2011, 2014, 2017 och 2020. Undersökningen genomförs som en postenkät till ett slumpmässigt urval av personer i åldrarna 16-79 skrivna i Stockholms stad.

I år skickades enkäten till cirka 35 000 personer, 52 procent svarade, eller cirka 18 000 personer.

Här kan du läsa hela trygghetsmätningen.

Källa: Stockholms stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.