Felet upptäcktes när en privatperson försökte ringa sin handläggare och då kunde höra meddelanden som andra personer lämnat på handläggarens röstbrevlåda. Foto: TT

Telefonmeddelanden till Stockholms stad låg oskyddade

Uppdaterad
Publicerad

När Telia uppgraderade sina servrar för några veckor sedan försvann skyddet för känsliga uppgifter. Det innebar att fler än 2 000 inkommande telefonsamtal till Stockholms stad kunnat avlyssnas av utomstående om inringaren lämnat ett meddelande. Däribland samtal till socialtjänsten.

Felet upptäcktes när en privatperson försökte ringa till socialtjänsten i en av stadsdelsförvaltningarna och blev kopplad till handläggarens röstbrevlåda.

– Personen kunde höra vilket meddelande en annan person hade lämnat, säger Johanna Engman som är it-direktör i Stockholms stad.

Johanna Engman, it-direktör Stockholms stad. Foto: Stockholms stad

Hur allvarligt är det att man kunnat lyssna av meddelanden som lämnats till Stockholms stad?

– Det är allvarligt, för de som kontaktar socialtjänsten och flera andra av våra verksamheter lämnar kanske uppgifter som inte alls ska bli röjda.

Oklart hur många meddelande som avlyssnats

Sammanlagt inkom 2 047 telefonsamtal där eventuella meddelande låg oskyddade i fem dagar, vilket TV4 Nyheterna rapporterat om. Felet är nu åtgärdat och händelsen utreds både av Stockholms stad och Telia.

– Vi har inte några uppgifter om att fler meddelanden blivit avlyssnade, men vi avvaktar slutrapporten för att se vad Telia kommer fram till, säger Johanna Engman.

Kan man lita på Stockholms stads it-säkerhet?

– Ja, när en incident inträffar ser vi över våra rutiner för att säkerställa att det inte händer igen, säger Johanna Engman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.