Foto: TT

Skärpt straff för överfall i t-banan

Uppdaterad
Publicerad

En 27-årig man som överföll en kvinna i en tunnelbanevagn mitt på dagen dömdes i dag till ett års fängelse. Mannen har sexuellt trakasserat personer i kollektivtrafiken i flera år och blev villkorligt frigiven ett par veckor innan överfallet.

Det var i november förra året som den 27-årige mannen överföll en kvinna i en tunnelbanevagn mellan T-centralen och Kungsträdgården. Mannen tryckte upp kvinnan mot fönstret, slog henne och tog henne mellan benen.

Två civilklädda poliser som satt i en annan tunnelbanevagn såg vad som hände. När tåget stannade vid Kungsträdgården sprang de in i vagnen, avbröt överfallet och grep mannen.

Frias för våldtäktsförsök

Tingsrätten dömde mannen för misshandel, sexuellt ofredande, hot mot tjänsteman, ringa narkotikabrott och ringa stöld. Men enligt tingsrätten fanns inte tillräckligt underlag för att döma mannen för försök till våldtäkt. Åklagaren valde därför att överklaga domen.

På fredagen kom hovrättens dom. Hovrätten bedömer också överfallet som sexuellt ofredande, men skärper straffet från tre månaders fängelse till fängelse i ett år.

”I det här fallet rör det sig om ett sexuellt ofredande som har inneburit en svår kränkning och ett allvarligt angrepp på den drabbades trygghet till person, jämte en misshandel av normalgraden”, skriver Svea hovrätt i domen.

Poliserna bedömde händelsen som ett våldtäktsförsök. De uppfattade det som att mannen försökte slita av kvinnans byxor, men rätten menar att det inte finns tillräckligt stöd för det.

Har begått flera sexbrott i t-banan

27-åringen har ett långt förflutet av sexbrott. Under förra året antastade han flera kvinnor och en flicka i tunnelbanan, och 2015 dömdes han för försök till våldtäkt efter att ha försökt tvinga till sig oralsex av en man på en tunnelbanestation.

Mannen sitter för närvarande i fängelse och hans villkorliga frigivning är förverkad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.