Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se reportaget om den anrika platsen på Djurgården med utsikt över Lidingö. En plats som nu mest ser bortglömd ut. Foto: SVT

En gång anrikt värdshus – nu en övergiven byggarbetsplats

Uppdaterad
Publicerad

Sedan flera år tillbaka står en övergiven byggarbetsplats mitt i Kungliga nationalstadsparken på Djurgården, där Lidingöbro värdshus en gång stod. Någon snabb lösning på den pågående byggtvisten tycks inte vara i sikte.

– Enligt lagen ska både natur- och kulturhistorisk miljö skyddas och det har staden inte gjort, säger Richard Murray, ordförande Förbundet för Ekoparken.

Vid Djurgårdens strandkant, strax intill Loudden låg en gång i tiden Lidingöbro värdshus. För sexton år sedan stängdes värdshuset och sedan dess har området fått förfalla trots att det ligger mitt i nationalstadsparken.

– Det betyder att platsen är värdefull beträffande natur och kultur. Kan man missköta platsen på det här sättet är det väldigt allvarligt, säger Richard Murray, ordförande Förbundet för Ekoparken, som området hette innan det blev nationalstadspark 1995.

Richard Murray, ordförande Förbundet för Ekoparken. Foto: SVT

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lidingöbro från ovan. På 1800-talet låg här Europas längsta flottbro mellan Djurgården och Lidingö. Foto: Tomas Hallstan/SVT

Borgarrådet: ”Inte bra”

Tomträtten har under åren haft flera olika byggherrar men marken ägs av Stockholms stad.

– Det är inte bra att det tar sju år innan det börjar byggas, det gynnar inte någon. Det senaste bygglovet har inte vunnit laga kraft ännu. Det åligger tomträttsinnehavaren att se till att det ser snyggt och prydligt ut även om det drar ut på tiden, säger Joakim Larsson (M), stadsbyggnadsborgarråd.

Lidingöbro värdshus i början av 1900-talet innan den förödande branden. Foto: Stockholms stadsarkiv

Många turer

Turerna under de senaste åren har varit många. År 2004 stängdes värdshuset och sex år senare revs den större delen av byggnaden för att ge plats åt ett lyxhotell som skulle stå färdigt 2014. Byggarbetet startade men planerna gick i stöpet. Idag, efter flera olika ägarbyten, ägs tomträtten av föreningen ”Värtans Pärla anno 1870” som planerar restaurang och hotellverksamhet.

Bygglov september 2019

Bygglov beviljades i september 2019 men grannarna tyckte att huset var för stort och överklagade. Länsstyrelsen gick på samma linje och menade att området utgör en kulturhistorisk särskild värdefull miljö och att bygget inte var anpassat till platsen. I december förra året upphävdes bygglovet.

Ärendet är nu överklagat till Mark- och miljödomstolen. Enligt ägarna finns ett nytt förslag med restaurang och att man avser ”tillgodose fastighetens förhållande till Nationalstadsparken och Djurgårdens höga kulturhistoriska värden”.

Herrar som kopplar av vid strandkanten vid Lidingöbro värdshus någon gång på 1890-talet. Foto: Stockholms stadsarkiv
I den röda ringen ligger tidigare Lidingöbro värdshus. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.