Dagen innan uppropet på Värmdö Gymnasium fick Indra Tillberg Castenfors, till vänster, veta att hon kommit in på reservplats till det program hon hade som sitt förstahandsval. Foto: SVT

Elever riskerar att tappa sin reservplats till gymnasiet

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals elever väntar fortfarande på antagningsbesked till Stockholms gymnasieskolor. Men nu reagerar Storstockholms gymnasieantagning på att vissa populära skolor frångår den centrala gymnasieantagningens reservlistor för tidigt, och antar elever på helt egna premisser.

Det är Storstockholms gymnasieantagning som reagerat på gymnasieskolornas sätt att hantera reservlistan. Det har visat sig att flera populära skolor i Stockholms län slopar SKL:s rekommendation; att reservlistorna ska följas fram till åtminstone 15 september, och istället skapar egna köer där nya elever tillåts gå före reserverna.

– Det som inte får ske är att skolorna väljer vem som helst som dyker upp och knackar på och säger att de har bra betyg. Då bortser skolan från reservlistan, säger Charlott Rydén, verksamhetschef på Gymnasieantagningen Storstockholm.

Listor känns irrelevanta

Flera av de skolor SVT pratat med, som frångått rekommendationerna, anser att reservlistorna många gånger spelar ut sin roll redan efter två veckor.

– Den 2 september börjar vi tycka att listorna är inaktuella. Då hör vi av oss till de elever som visat intresse direkt till oss och väljer de elever som har högst betyg, säger Helen Bejmar rektor på Nacka gymnasium.

Har förlängt reservantagningen

Men efter att Gymnasiantagningen förra veckan gick ut med ett brev till rektorer och huvudmän, där man påminde om att reservantagningen pågår så länge det finns reserver, valde Norra Real att ändra sina reservantagningsrutiner.

– Tidigare gjorde vi en egen kö redan den 1 september, men nu har vi förlängt till 30 september som sista datum, säger Maria Sellberg som är rektor på Norra Real.

Ytterst fattar rektor beslut

Ytterst är det skolans rektor eller huvudman som beslutar hur reservantagningen ska gå till. Därmed är det upp till eleven att kontakta skolan och kontrollera att antagningen görs på rätt sätt.

– Känner man som elev att det inte har gått rätt till vid antagningen ska man vända sig till skolans rektor, säger Charlott Rydén på Gymnasieantagningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.