Erika Schwarze var en ung tyska som blev en av Sveriges viktigaste spioner under andra världskriget. 1942 blev hon värvad av C-byrån som gav henne kodnamnet ”Onkel”

På spionjakt i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Det var fullt av spioner och sabotörer i Stockholm under andra världskriget, trots eller kanske på grund av neutraliteten. Nu tar Stadsmuséets guidade visning den intresserade genom andra världskrigets Stockholm.

Trots att Sverige stod utanför andra världskriget var Stockholm en arena för spioner och främmande makters underrättelsetjänster. Samtidigt byggde Sverige upp en egen verksamhet, det hemliga kontraspionaget.

Stadsmuséets vandring heter ”Spioner, C-byrån och en svensk tiger”. Den börjar på Östermalm och slutar på Blasieholmen, och går via flera adresser där det pågick spionverksamhet i Stockholm under andra världskriget.

Försvarsstabens kryptoavdelning

På Karlavägen 4 låg försvarsstabens kryptoavdelning under kriget, vid huset som är Maximteatern i dag. Man avlyssnade den tyska telegramtrafiken till Norge och den Tyska legationen på Blasieholmen. 

I juni 1940 lyckades matematikprofessorn Arne Beurling avslöja hemligheterna med tyskarnas krypteringsmaskin Geheimschreiber. På två veckor räknade han ut hur den tyska G-skrivaren fungerade med bara papper och penna, utifrån obegripliga textmassor av avlyssnad trafik.

Hemlig militär underrättelseorganisation

– Det svenskarna framför allt var intresserade av var om det skulle bli ett anfall mot Sverige. Sista meddelandet man läser är när tyskarna skriver såhär, ”Svenskarna läser våra meddelanden”, berättar guiden Johan Theodorsson.

C-byrån var en hemlig militär underrättelseorganisation som byggdes upp under andra världskriget. Den låg på Sibyllegatan 49.

Kvinnorna som utförde mycket farliga uppdrag på C-byrån kallades för ”svalor”. Erika Schwarze var en ung tyska som blev en av Sveriges viktigaste spioner under andra världskriget. 1942 blev hon värvad av C-byrån som gav henne kodnamnet ”Onkel”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.