Om Veronica Palm blir vald till nu orförande för Rädda barnen innebär det att hon lämnar alla sina politiska uppdrag. Foto: SVT

Palm ny ordförande i Rädda Barnen

Uppdaterad
Publicerad

Veronica Palm föreslås bli ny ordförande för Rädda Barnen.
– Jag kan inte tänka mig ett finare eller viktigare uppdrag än att ge röst till de som inte har rösträtt, säger hon till TT.

Det var Rädda Barnens valberedning som tog kontakt med Veronica Palm, ordförande för Socialdemokraterna i Stockholm, och frågade om hon var intresserad av posten. Hon är sedan tidigare medlem i organisationen.

– Det är fortfarande så att barns rättigheter är åsidosatta, både i Sverige och i världen. Det är viktigt med en stark organisation som kan värna barnen. Jag är glad och hedrad över att ha blivit nominerad, men sedan är det upp till årsmötet att säga sitt, säger hon.

Lämnar politiken

Veronica Palm är en av Socialdemokraternas mest tongivande profiler och har just nu två politiska uppdrag. Hon är ordförande för partiet i Stockholm och suppleant i dess verkställande utskott.

Om Veronica Palm blir vald under Rädda Barnens riksmöte i höst kommer hon att lämna sina politiska uppdrag.

– Det är viktigt att hålla isär rollerna. Jag har ägnat hela mitt vuxna liv åt politik och det känns bra att lämna den politiska världen för att driva opinionsarbete för barns rättigheter.

Folkrörelsearbete

Veronica Palm tror att hennes politiska bakgrund kan bli värdefull för organisationen.

– Jag har lång erfarenhet av hur politisk påverkan folkrörelsearbete går till. Det finns en enorm kraft i civilsamhället som jag hoppas på att kanalisera om jag blir vald, säger hon.

Hon fanns tidigare med i förhandssnacket till att bli ny partiledare för Socialdemokraterna innan Stefan Löfven fick jobbet. Senare spekulerades också om Veronica Palm skulle få en statsrådspost när Löfven bildade regering, men någon sådan post fick hon inte.

I samband med att hon lämnade riksdagsarbetet i höstas berättade hon att hon söker ett jobb ”inom en idéburen verksamhet av typen mänskliga rättigheter för barn, kvinnor och män”. Att hon inte fick någon statsrådspost av Löfven har ingenting att göra med att hon nu lämnar politiken, säger hon.

– Nej, det finns inte någon sådan koppling. Jag har alltid drivits av ett engagemang för barns rättigheter och jag kan inte tänka mig någon bättre organisation att arbeta för.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer