Foto: TT

Paolo Macchiarini tvingas lämna KI

Uppdaterad
Publicerad

Karolinska Institutets rektor har fattat beslut att forskaren Paolo Macchiarinis anställning inte ska förlängas när den upphör den 30 november i år. Fram till dess ska Macchiarinis forskning avvecklas.

SVT har under lång tid rapporterat om den omstridda stjärnkirurgen Paolo Macchiarini. Under torsdagen kom så beskedet att han inte får förlängd tjänst.

Prefekten på den institution som Macchiarini tillhör har fått rektors uppdrag att under tiden fram till den 30 november 2016 se till att hans arbetsid används till att avveckla den forskning han bedrivit vid KI. Prefekten ska även ansvara för att hans forskargrupp avvecklas, skriver KI i ett pressmeddelande.

Blir formellt inte avskedad

Att Macchiarini blir kvar ända fram till 30 november, och får hela tio månader på sig att avveckla sig själv, beror på att Karolinskas ledning inte anser att hans övertramp varit tillräckliga för att man ska kunna ge honom sparken med en vanlig uppsägning. I stället låter man bli att förnya hans anställning när den nuvarande kontraktsperioden går ut.

– Vi har inte arbetsrättslig grund för ett avsked. Vi har hittat felaktigheter i det CV som han lämnade in när han anställdes, och vi anser att hans verksamhet har skapat en förtroendeskada mot KI, men det räcker inte för ett avsked, säger Claes Keisu, pressansvarig på Karolinska institutet till SVT.

Forskargruppen läggs ned

Macchiarinis forskargrupp kommer att läggas ned i sin helhet, vilket innebär att ytterligare sex eller sju forskare får sluta, berättar Claes Keisu.

– Det är bara en av våra forskargrupper inom regenerativ medicin, det här är ett stort område. Precis vad som nu händer med de här forskarna vet jag inte, det blir en fråga för prefekten Li Tsai att hantera, säger Claes Keisu.

Flera patienter dog

Paolo Macchiarini gjorde sig ett namn, bland annat via publiceringar i den vetenskapliga tidskriften Lancet, efter att ha transplanterat konstgjorda luftstrupar. Tre av operationerna gjordes vid Karolinska universitetssjukhuset.

Men flera patienter dog och snart uppstod misstankar om forskningsfusk. Det visade sig också att Paolo Macchiarini inte hade sökt om etiskt tillstånd.

Friades från fuskmisstankar

Den oberoende utredning som först tillsattes bekräftade misstankarna, men KI:s rektor Anders Hamsten valde att bortse från utredarens slutsats och friade i fjol kirurgen från fuskmisstankarna. Det faktum att etiska tillstånd saknades förklarades med att operationerna var att betrakta som sjukvård, inte forskning, trots att dessa publicerats i vetenskapliga tidskrifter.

En brottsutredning pågår också mot kirurgen, som misstänks för grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Macchiarini-skandalen

Mer i ämnet