Moderaternas valaffischer hänger kvar efter deadline i Zinkensdamm. Foto: SVT/Frida Sandgren

Partier som inte städar upp kan få betala avgift

Uppdaterad
Publicerad

Trots att sista dagen för att plocka ner valaffischer redan har passerat, sitter stora politiska plakat kvar på flera håll i Stockholm. Om partierna inte städar upp kan det sluta med att staden debiterar partierna.

– Egentligen har ju deadline passerat, och partierna vet ju vad som gäller. Men det sitter fortfarande valaffischer uppe, säger Erik Söderberg, pressansvarig på trafikkontoret i Stockholm stad.

Ett av partierna som inte städat upp i tid är Moderaterna i Stockholm stad. Ansvaret ligger enligt partiets kommunikationschef hos deras lokalföreningar, som både sätter upp och plockar ner valaffischerna.

– Vi har arbetat förra veckan och de senaste dygnen med att plocka ner alla affischer. Vi tror att mängden affischer minskat radikalt de senaste 48 timmarna. Självfallet fortsätter vi det här arbetet tills alla valaffischer är nere, säger Mattias Thorsson.

Vad beror det på att ni inte plockat ner affischerna i tid?

Mattias Thorsson, kommunikationschef för Moderaterna i Stockholm stad. Foto: Moderaterna

– Jag vill att man ser detta i ett större sammanhang. Att affischerna sitter uppe beror på ett stort engagemang, en  frivilligorganisation som jobbat hårt under lång tid. Det är ingen ursäkt men jag förstår om man efter dessa heroiska insatser kanske är lite trött, säger Mattias Thorsson.

Moderaternas valaffisch hänger kvar efter deadline i Gustaf Adolfsparken. Foto: SVT/Pia Heick

Om partierna inte städar får de betala

Inför valet ansökte samtliga riksdagspartier samt Feministiskt initiativ om att få sätta upp valplakat på offentliga platser. Tillståndet som gavs löpte ut i söndags. Men trots det sitter det fortfarande kvar valaffischer runt om i staden.

– I första hand försöker vi få partierna att städa efter sig själva. Men om det slutar med att de inte städar bort valaffischerna och att vi tvingas städa efter dem, så kommer vi att debitera partierna en kostnad, säger Erik Söderberg.

Liberalernas valaffisch hänger kvar efter deadline på Gyllenstiernsgatan på Östermalm. Foto: SVT/Pia Heick

Hur många klagomål om att valaffischer fortfarande sitter kvar får ni från allmänheten?

– Det är ett antal. Det är vanligast att folk hör av sig till oss via Stockholms stads egen app som heter ”Tyck till”. I den kan man anmäla skadegörelse, skräp och även gamla valaffischer som så klart ska tas bort, säger Erik Söderberg.

Hur såg det ut efter förra valet?

– Det var en liknande situation efter förra valet, så problemet är dessvärre inte nytt för i år, säger Erik Söderberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.