Intagna på häkten och anstalter kommer inte längre att få ta emot pengar från anhöriga och vänner. Foto: Claudio Bresciani, TT

Pengar från anhöriga till intagna på fängelse stryps

Uppdaterad
Publicerad

Anhöriga och vänner kan inte längre ge pengar till intagna på häkten eller anstalter. Detta efter ett nytt beslut från Kriminalvården. Beslutet trädde i kraft under måndagen och nu väljer fångarna på Norrtäljeanstalten att strejka i protest.

Den som sitter i häkte eller på anstalt har hittills kunnat få ta emot pengar 1600 kronor per månad av sina anhöriga. Pengarna används oftast till att handla mat i kiosken eller telefonkort för att ringa ut från fängelset.

Men 29 februari stoppas möjligheterna för anhöriga att sätta in pengar till de intagnas konton. Anledningen är bland annat att pengar till intagna och pengar från statskassan inte får finnas på samma konto. En annan anledning är att pengarna som kommer in till intagna ska vara spårbara.

– När vi skulle införa betalkort för att slippa hantera kontanter med de intagna så upptäckte vi att dagens system för transaktioner och insättningar inte är hållbart, och det är utifrån bankernas krav och regler för att öka spårbarhet helt enkelt, säger Lennart Palmgren avdelningschef för avdelningarna för häkte, anstalt och frivård på kriminalvården.

Går det inte att göra på annat sätt?

– Nej tyvärr, då uppfyller vi inte de regler som bankerna satt upp, säger Lennart Palmgren.

Intagna på Norrtälje anstalt går ut i arbetsstrejk

När uppgifterna om de nya reglerna nådde de intagna på anstalten i Norrtälje meddelade de att de går ut i arbetsstrejk från och med imorgon, tisdag. I ett meddelande som SVT Stockholm fått ta del av påpekar internerna att kioskpriserna är för höga för att pengarna ska räcka till något mer än telefonkort och cigaretter.

De intagna tjänar mellan 11 och 13 kronor per timme vilket motsvarar 750 kronor varannan vecka.

”Trots det val vi gjort som lett till att vi idag är intagna hos Kriminalvården så har vi också rättigheter att få leva under mänskliga förhållanden. Detta beslut omöjliggör det”

”Vi på anstalten i Norrtälje strejkar från alla våra sysslor inom kriminalvården tills dess beslutet ändras och uppmanar alla andra anstalter att göra detsamma” står det i det meddelandet som SVT fått ta del av.

Vi har ökad beredskap

– Alla förändringar ska man införa med största försiktighet och varsamhet och vi har en ökad beredskap för att de intagna ska förstå varför vi gör detta.  Men det har varit lugnt hittills, de rapporter vi har fått in har gällt arbetsvägran, men inget större än så, säger Lennart Palmgren.

Hur ser ni på kritiken om att det är för dyrt i kioskerna och att pengarna inte räcker till?

– Man ska komma ihåg att kriminalvården tillhandahåller mat, kläder och hygenartiklar. Den ersättningen som kriminalvården erbjuder bedömer vi ska räcka. Vi har ingen möjlighet att subventionera kioskpriserna. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.