Räddningspersonalen drog upp personen ur vattnet. Foto: SVT/ Bo Öhlén

Man död efter isolycka på Norrviken

Uppdaterad
Publicerad

En skridskoåkare gick igenom isen i norra Norrviken vid lunchtid i lördags. Personen fördes till sjukhus med helikopter, men hans liv gick inte att rädda.

Det var en ryggsäck i en stor isvak som drog till sig uppmärksamheten för de tre skridskoåkare som upptäckte personen i vattnet.

Isen brast under räddningsflotte

De tre skridskoåkarna larmade räddningstjänsten klockan 12.48. Två stationer var på plats och Attundas Räddningstjänst togs sig över isen med en flytande räddningsflotte. Vid flera tillfällen brast isen under flotten.

Den livlöse mannen kunde lyftas upp ur vattnet och  räddningstjänstens personal och de tre skridskoåkarna  påbörjade hjärt- och lungräddning på plats. Den skadade fördes därefter med ambulanshelikopter till sjukhus. Senare på kvällen meddelade Stockholmspolisen, sedan anhöriga underrättats, att mannen var död.

Dykare kontrollerade vaken

Ingen ska ha sett när skridskoåkaren gick genom isen.

– Dykare på plats kontrollerade att inga fler personer hade åkt ner i vaken, det är en säkerhetsåtgärd som vi alltid gör när ingen har sett vad som har hänt, säger Jarmo Carlsten, ledningsbefäl vid Storstockholms räddningstjänst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.