Personal vittnar för SVT om omfattande brister på Bergsunds äldreboende Foto: SVT/Tommy Bergman

Nytt larm från koncernens äldreboende: ”Är som på Berga – till och med värre”

Uppdaterad
Publicerad

Många boende på Ansvar och Omsorgs äldreboenden har dött under coronapandemin. Enligt personalens uppskattning ska minst 50 av de äldre ha avlidit i covid-19 på bara två av boendena. Nu vittnar personal på ännu ett boende om bristande tillgång till skyddsutrustning och dåliga rutiner. Det handlar om Bergsunds äldreboende, även där har flera äldre avlidit.– Man får tigga för att få handsprit, säger en anställd till SVT Nyheter.

Koncernen Ansvar och Omsorg, A&O, äger 30 vård- och omsorgsboenden i Mellansverige, varav åtta äldreboenden i Stockholms län. Efter SVT Nyheters avslöjande om brister på Bergas äldreboende i Solna, där personal berättade om bland annat bristande skyddsutrustning och om personal som gick mellan sjuka och friska avdelningar, berättar nu personal från ännu ett av företagets boenden om liknande brister.

Vittnesmålen kommer från Bergsunds omsorgsboende på Södermalm i Stockholm.

– Det är likadant som på Berga, det är till och med värre, säger ”Anna” som jobbar på Bergsund och som vill vara anonym.

Uppgifter om att 50 äldre dött under pandemin

A&O har runt 600 vårdplatser i Stockholmsområdet. Enligt personalens uppgifter ska uppemot 35 personer ha dött på Bergas äldreboende under coronapandemin. Det motsvarar mer än en tredjedel av de boende där.

Enligt personalens bedömning ska 15 av de boende på Bergsunds äldreboende ha dött i covid-19.

A&O tillbakavisar dödstalen

Ansvar och Omsorgs ledning har tidigare inte velat kommentera antalet dödsfall på deras boenden, men under söndagen går företagets vd, Sakarias Mårdh, ut och uppger att det handlar om 23 avlidna personer som har konstaterats sjuka i covid-19 på Berga medan det på Bergsund ska handla om 5 konstaterade dödsfall.

Enligt den personal som SVT Nyheter har varit i kontakt med beror de olika uppgifterna om dödstal på att man inte har testat de boende kontinuerligt sedan coronasmittan kom in på äldreboendena. Enligt personal som jobbat nära boende som gått bort med konstaterad covid-19 har de sett liknande eller exakt likadana symtom hos andra boenden som gått bort, men som aldrig har testats för covid-19.

Kommunal: ”Det ser likadant ut på alla ställen”

Nu bekräftar också Kommunal att personal larmat om missförhållanden på övriga av A&O:s äldreboenden i Stockholm.

– Vi pratar med alla medlemmar på alla anläggningar och det vi får till oss är att det ser likadant ut på alla ställen, säger Elisabeth Antfolk som är sektionsordförande på Kommunal.

Efter SVT:s granskning av Bergas äldreboende har en åklagare inlett en förundersökning mot boendet gällande arbetsmiljöbrott. Ledningen avvisar dock återigen kritiken och menar att det finns tydliga rutiner och att man inte fått information som tyder på att rutinerna brustit.

Koncernen Ansvar och Omsorg har gång på gång nekat till uppgifter om bristfälliga rutiner under den rådande coronapandemin.

– Ingen har kunnat förbereda sig på det sätt man hade hoppats på. Äldreomsorgen och samhället var inte förberett i stort, säger koncernens vd Sakarias Mårdh.

Se reportaget med personalens vittnesmål i spelaren

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.