Tio operationssjuksköterskor på Karolinska har sagt upp sig sedan december.

Personalbrist på Karolinska kan stoppa canceroperationer

Uppdaterad
Publicerad

En fjärdedel av kapaciteten på Karoliska universitetssjukhusets centraloperation riskerar att dras in under fem veckor med start 5 mars. Skälet är akut personalbrist, skriver DN.

Enligt DN:s källor har tio operationssjuksköterskor sagt upp sig sedan i december. Enligt David Konrad, som ansvarar för planeringen av operationsresurser på Karolinska, blev fyra uppsägningar kända i fredags i förra veckan, vilket gör läget akut.

– Vi ser över om vi kan öka mängden inhyrda sjuksköterskor inom kort. Vi för också dialog med operationssjuksköterskor som har arbetat hos oss tidigare, säger David Konrad till DN.

– Det är mycket, mycket sorgligt. Det är illa för patienterna. Det finns stor risk att patienterna får vänta så länge att prognoserna försämras radikalt, säger en kirurg till tidningen.

Under sommaren tvingades ett 20-tal cancerpatienter på Karolinska att vänta på operation. Minst två av dem har avlidit, och utöver anmälningar till Ivo pågår även en förundersökning om grovt vållande till annans död.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.