En patient hittades död på sitt rum på Danderyds sjukhus i väntan på läkarbedömning, efter att personalen missat ett avvikande blodprov. Foto: Tomas Oneborg / TT

Personalen missade avvikande blodprov – patient hittades död

Uppdaterad
Publicerad

En patient kom förra året in på akuten på Danderyds sjukhus med illamående, kräkningar och diaréer. Personalen tog blodprover som gav avvikande resultat – men uppmärksammade dem inte. Patienten hittades senare livlös på sitt rum.

Patienten kom till sjukhuset med ambulans och efter en bedömning på akutmottagningen placerades hen i ett infektionsrum. Drygt en timme senare tog man blodprov och patienten väntade på sitt rum på en läkarbedömning.

Blodproverna visade sig ge avvikande resultat, men uppmärksammades aldrig av personalen på sjukhuset. När man senare återvände till rummet var patienten livlös och gick inte att rädda.

Danderyds sjukhus har nu gjort en lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, vilket tidningen Mitt i var först att rapportera om. I anmälan står det att patienten sannolikt avlidit på grund av en allvarlig vårdskada.

Orsakades av för hög belastning på akuten

Enligt lex Maria-anmälan bedöms orsaken till händelsen vara hög belastning på akutmottagningen där ”sannolikt viktiga moment fallit bort på grund av prioritering av arbetsuppgifter, bristande kommunikation och att ansvarsfördelningen varit oklar.”

Sjukhuset ska nu förhindra att liknande händelser sker igen, bland annat genom att se över rutiner för hantering av patientdata och förtydliga roller och ansvar när extrapersonal kallas in vid hög belastning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer