Ett företag som tillhandahåller personlig assistans har anmälts till Ivo sedan de uttalat att det ingår i arbetsuppgifterna att följa med brukare och köpa narkotika. Arkivbild. Foto: Hasse Holmberg / TT

Personlig assistent tvingades köpa droger med brukare

Uppdaterad
Publicerad

En personlig assistent i Stockholmsområdet tvingades att följa med sin brukare för att köpa narkotika. Företaget som assistenten arbetade för anser att det ingick i arbetsuppgifterna, men Arbetsmiljöverket förbjuder ”inköp av narkotika”, skriver Kommunalarbetaren.

”Kunden vill åka kl. 02.00 på natten och köpa knark och vill att personlig assistent följer med. Arbetsgivaren påstår att detta ingår i personlig assistents arbetsuppgifter”, skriver skyddsombudet i den anmälan till Arbetsmiljöverket som Kommunalarbetaren har granskat. Arbetsmiljöverket har också anmält företaget till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

Arbetsgivaren vill inte kommentera huruvida inköp av narkotika är en acceptabel arbetsuppgift för personliga assistenter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.