Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Förra året donerades organ från 43 avlidna personer i Stockholms län. Foto: Vetenskapens värld/SVT

Pilotprojekt på Södersjukhuset ska ge fler organdonatorer

Publicerad

Idag väntar fler än 800 personer i Sverige på att få nya organ transplanterade. Men organen från donatorerna är för få. I Sverige avlider nästan en person varje vecka i väntan på nytt organ.
Nu pågår ett pilotprojekt på bland annat Södersjukhuset för att fler som avlider ska kunna donera sina organ.

En anledning till att inte fler donerar organ är att donatorerna måste avlida på specifika sätt för att kunna donera organ. Tidigare har bara de som dör till följd av svåra hjärnskador medan de vårdas med respirator inom intensivvården kunnat donera organ.

Men nu genomförs ett pilotprojekt på bland annat Södersjukhuset där man jobbar med ett nytt sätt att donera organ. Det kallas DCD och är en engelsk förkortning för Donation after Circulatory Death, som på svenska kan översättas med Donation efter cirkulationsstillestånd.

– Med DCD ger vi möjlighet för fler personer att donera organ efter sin död. Även de personer som avlider utan respiratorbehandling, alltså där respiratorbehandlingen redan avslutats, kan donera sina organ efter döden om det är i linje med vad de hade velat, säger Karin Hildebrand, intensivvårdsläkare på Södersjukhuset.

Se mer om pilotprojektet i videon ovan.

Se ”Organ på väg” i Vetenskapens värld måndag 20.00 i SVT2 den 23 september och ”Donationen” tisdag 21.00 SVT1 den 24 september, eller på SVT Play.

Så många donerade organ 2018

Visa

Förra året donerades organ från 43 avlidna personer i Stockholms län. I hela Sverige var siffran 182 personer, som tillsammans donerade 640 organ. Till det kom drygt 140 njurar som donerades från levande donatorer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer