Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Niclas Jacobson, en av grundarna av företaget Important looking pirates, säger att allt är väldigt hemligt när det gäller arbetet med Game of Thrones. Foto: SVT/HBO Nordic

Pirater på Riddarholmen gör animationer till Game of thrones

Uppdaterad
Publicerad

Måndagen den 15 april börjar sista säsongen av Game of thrones. Från ett kontor på Riddarholmen i Stockholm har man skapat en del av de visuella effekterna. Men mer än så får de inte säga.
– De är väldigt hemlighetsfulla och vi vet bara små pusselbitar, säger Niclas Jacobson, en av grundarna av företaget Important looking pirates.

Företaget grundades 2007 av svenska animatörer som alla jobbat med visuella effekter utomlands, men som ville hem till Sverige och Stockholm. Idag är de 120 anställda varav omkring 70 är animatörer.

Genombrottet blev animationerna till den Golden Globe-nominerade filmen Kon-Tiki från 2012. Sedan dess har de gjort prisvinnande animationer till filmer och tv-serier som Jurassic world, Star wars och Westworld.

– Det som inte går att filma hamnar på vårt bord att skapa. Det kan vara allt från dinosaurier, spektakulära miljöer och rymdskepp, säger Niclas Jacobson.

Uppdrag från Los Angeles

Några av uppdragen är svenska. Bland annat har de varit delaktiga i tv-serien Bron och filmen En man som heter Ove. Men 95 procent av uppdragen kommer från andra sidan jorden, filmindustrins vagga i Los Angeles, Något som resulterar i många videosamtal.

– Det funkar väldigt bra. Även om vi skulle sitta i Los Angeles så kan det fortfarande vara två timmars bilfärd till dem du ska träffa. Så det är inte säkert att du får mer face-to-face med kunderna ändå, säger Niclas Jacobson.

Bostadskrisen i Stockholm ett problem

Trots att uppdragen finns i USA har företaget varken en vilja eller plan på att lämna Stockholm, men det finns vissa utmaningar.

– De flesta andra länder har skattelättnader för filmindustrin och visuella effekter. Det är den ständiga frågan våra kunder återkommer till – har ni skattelättnader, berättar Niclas Jacobson.

En annan utmaning är att omkring 32 procent av företagets anställda kommer från andra länder.

– Bostadskrisen gör det väldigt svårt för oss att hitta och hjälpa våra anställda att hitta någonstans att bo helt enkelt, säger Niclas Jacobson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer