Polisens bombtekniker i Kungsträdgården Foto: Janne Åkesson/Swepix

Pojke anhållen för planerat bombdåd i Kungsträdgården

Uppdaterad
Publicerad

En tonårspojke har anhållits misstänkt för att ligga bakom planerna på att placera en skarp bomb i Kungsträdgården i centrala Stockholm i augusti, skriver Aftonbladet.

– Han misstänks för anstiftan till förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, och anstiftan till brott mot lagen om sprängämnen och explosiva varor, grovt brott, säger åklagare Lucas Eriksson till tidningen.

Tonåringen misstänks även, tillsammans med en pojke i samma ålder, för att ha planerat en kidnappning. De båda greps vid ett tillslag under tisdagskvällen söder om Stockholm.

Det var söndagen den 21 augusti som en misstänkt väska hittades i Kungsträdgården, samtidigt som Stockholms kulturfestival pågick i området. Vid närmare undersökning hittades en skarpladdad sprängladdning i väskan, som polisen kom att skjuta sönder under kvällen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör när bombtekniker skjuter sönder väskan i Kungsträdgården. Foto: Blåljusbilder

En 15-årig pojke häktades i slutet av augusti för bland annat försök till grov allmänfarlig ödeläggelse, misstänkt för att ligga bakom sprängladdningen. Han släpptes på fri fot den 9 september, skriver Aftonbladet. Ytterligare två 15-åriga pojkar har tidigare varit anhållna i ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.