Poliskvinnan trodde att hon skulle bli en del av familjen. Foto: TT

Polis döms – skickade hotfulla sms efter att kärleksaffär upptäcktes

Publicerad

En kvinnlig polis döms för olaga hot och ofredande efter att ha skickat hotfulla sms till en kvinna. Anledningen till sms:en är att polisen haft en relation med en närstående till kvinnan – även han polis.

Den kvinnliga polisen hade under tre år en kärleksrelation med en gift polisman. Som tingsrätten har uppfattat det blev paret påkomna av mannens fru och vid ungefär samma period började sms:en komma till en av polismannens anhöriga, målsägande i det här fallet.

Hot riktade mot fyra-årig dotter

Meddelandena ska ha skickats under ungefär åtta månader med vissa uppehåll emellanåt. Det har varit både sms, MMS och röstmeddelanden.

Den kvinnliga polisen har bland annat antytt att hon skulle ta livet av polismannen som hon hade en affär med. Hon ska även ha skrivit att hon kommer att förstöra livet för den målsägande kvinnans dotter, som vid den här tiden var fyra år gammal.

Enligt poliskvinnan tog hon kontakt med den anhöriga för att hon trodde att mannen skulle lämna sin fru och att hon skulle bli en del av familjen. Hon nekar till brott. Enligt henne har polismannen haft tillgång till hennes telefon och hon menar att det kan ha varit han som skickat sms:en.

Bedömer att det inte finns risk för nya meddelanden

Tingsrätten anser inte att agerandet ska ses som så allvarligt att det handlat om olaga förföljelse, som åklagaren velat. De bedömer att poliskvinnan har befunnit sig i en psykiskt pressad situation, att flera av sms:en skickats i affekt och att hon inte helt kunnat förstå konsekvenserna av sitt handlande.

Eftersom poliskvinnan nu lämnat förhållandet bedömer rätten att det inte finns någon risk för att hon skulle skicka några nya meddelanden till kvinnan eller till någon annan. Tingsrätten anser därför att straffet kan stanna vid dagsböter.

Nu döms den kvinnliga polisen för olaga hot och ofredande. Förutom 70 dagsböter på totalt 21 700 kronor ska hon även betala 5 000 kronor i skadestånd till den målsägande kvinnan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer