Foto: TT

Polis skadad vid Medborgarplatsen – en anhållen

Uppdaterad
Publicerad

En patrullerande polis knivhöggs i nacken av en man i Björns trädgård vid Medborgarplatsen i Stockholm vid lunchtid på torsdagen. Enligt polisen ska knivattacken ha skett helt oprovocerat. En 17-årig pojke har anhållits misstänkt för försök till mord. Pojken ska vara känd i området.

Polisen blev inte livshotande skadad och kunde senare på eftermiddagen lämna sjukhuset.

Överfallet på polisen ska ha varit oprovocerat och skett vid t-baneuppgång Medborgarplatsen i Björns trädgård. Björns trädgård och Medborgarplatsen är kända platser där polisen patrullerar ofta, eftersom där rör sig många med missbruksproblem.

– Det är stora avspärrningar här, många polisbilar och ett tiotal piketbussar, sa SVT:s reporter på plats Gilda Hamidi-Nia, i samband med polisinsatsen på platsen.

– Hela Björns trädgård är avspärrad. Det är en man som är känd här i området har polisen berättat för mig.

Cykepolis ingrep

Sebastian Florström som går på gymnasiet i närheten av Björns trädgård berättar att en grupp med människor sprang fram till den skadade polisen.

– En annan polis sprang fram till den skadade polisen, samtidigt kunde en cyklande polis komma ifatt och gripa mannen, säger han.

Här utanför tunnelbaneuppgången ska överfallet ha ägt rum. Foto: Elin Georgsson/SVT

Kom till platsen strax efter attacken

James Savage kom till platsen strax efter att attacken skett. Han berättar att polisen snabbt försökte skingra folksamlingen som uppstod vid platsen.

– Jag såg ambulansen när den lämnade. Det är hemskt. Att det kan hända mitt på stan, mitt på dagen. Det är verkligen obehagligt, säger han till SVT Nyheter.

En gripen

Enligt polisen är en person gripen och en förundersökning om försök till mord är inedd.

– En polis har skadats på Medborgarplatsen och en person är gripen, säger Anders Bryngelsson, presstalesperson på Stockholmspolisen.

Den gripne, en 17-årig pojke, anhölls senare under dagen, misstänkt på sannolika skäl för försök till mord, uppger Åklagarmyndigheten för Aftonbladet..

Foto: Gilda Hamidi-Nia, SVT

Stor polisinsats

I närheten av händelsen pågår en sittstrejk till stöd för ensamkommande afghanska ungdomar, men överfallet ska inte ha något samband med demonstrationen, enligt polisen.

Foto: Skärmdump Twitter

Vid lunchtid uppgav polisen att det var lugnt på platsen och att man just nu arbetar med att ta upp vittnesmål. Den skadade polisen kan troligtvis lämna sjukhuset under dagen, uppger polisen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.