Väktare utanför Väsby Nya Gymnasium på fredagen. Foto: David Moro/SVT

Gymnasieskola utrymd efter oroligheter

Uppdaterad
Publicerad

Polispatruller har skickats till en gymnasieskola i Upplands Väsby efter att det framkommit uppgifter om bråk på skolan. Oroligheter ska ha förekommit på skolan under flera dagar.
– Vi är på plats men som det ser ut nu är ingen gripen för något, säger Åsa Wallentin på Stockholmspolisen.

Gymnasieskolan har under fredagen utrymts och polispatruller på plats samlar in information. Tidigare under veckan ska det ha inträffat flera händelser med bråk på skolan.

– Vi har inga personer gripna och vad jag vet så har det inte gjorts några polisanmälningar efter de tidigare oroligheter i veckan, säger polisens pressinformatör Åsa Wallentin.

Skolan och kommunen höll idag möte klockan 12 för att få reda på mer om vad som hänt.

Skolan skickade hem eleverna

– Jag kan bekräfta att skolan utrymts, säger Urban Rybrink pressansvarig på kommunen och fortsätter:

– Det gick lugnt och successivt till under dagen, inte på någon given tid alltså. Polisen har fått signaler om att något var på gång och därför beslutade skolan att i förebyggande syfte skicka hem eleverna lite tidigare idag, säger Urban Rybrink.

Vad består oron i som gjorde att ni beslutade att avbryta skoldagen?

– Det är polisens uppgifter och vad exakt de har fått för signaler i sitt arbete vet inte jag. Men det finns en konflikt mellan två grupperingar som eskalerat under hösten och som urartade i ett bråk på skolans område i tisdags den här veckan, säger Urban Rybrink pressansvarig på kommunen.

”Vi vill inte ha någon incident som i Enskede”

Enligt Urban Rybrink på Upplands Väsby kommun har en konflikt mellan två grupperingar, där ett stort antal elever är inblandade, växt under hösten. Rektorn för Upplands Väsby Nya Gymnasium bekräftar den bilden:

– Det är en konflikt mellan olika elever som har startats av att någon sagt eller gjort något. Sen är det större grupperingar som backar upp de här eleverna och så ryker de ihop, säger rektor John Gustafsson till tidningen Mitti.

Elever har stängts av

Enligt tidningen ska fem personer ha stängts av efter veckans oroligheter. Sedan i tisdags har två väktare varit på plats i lokalen Messingen som skolan ligger i. Eleverna har uppmanats att undvika att vistas på de allmänna ytorna i anslutning till skolan.

– Vi berättar att det kan vara farligt. Det är en extraordinär situation och vi vill inte ha en allvarlig incident som på Enskede gårds gymnasium där en ung man dräptes eller mördades på onsdagen, säger John Gustafsson till tidningen.

Fortsätter fokusera på säkerhet

Hur fortsätter arbetet på skolan i helgen och nästa vecka?

– Ikväll håller ungdomsverksamheten NAV1 stängt, men den planerade luciakonserten i Kulturhuset Messingen kommer att hållas som planerat. Vi har väktare på skolan nu och jag kan tänka mig att de fortsätter vara kvar på skolan även nästa vecka, terminen ut, säger Urban Rybrink.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer