Polis sköt hemlös i Gamla stan – behåller jobbet trots åtal

Uppdaterad
Publicerad

En polis som sköt en hemlös man i Gamla stan i Stockholm med två skott åtalas för tjänstefel, men får behålla jobbet även om han fälls. Det rapporterar tidningen Dagens Juridik.

Händelsen inträffade för drygt ett år sedan. Polisen fick larm från flera personer om att en man tagit sig in i ett trapphus. När polisen anlände uppstod tumult och mannen flydde ut på en fönsteravsats, sex meter över marken. Ordväxling uppstod och en av poliserna sköt mannen två gånger. Mannen träffades i benet och armen och föll handlöst till marken med allvarliga skador som följd.

Polismannen åtalades

Enligt polisen var mannen drogpåverkad och hotfull.

Men åklagaren i fallet anser att det inte förelåg en nödvärnssituation, och polismannen åtalas. Polisens personalansvarsnämnd, som yttrat sig till domstolen, konstaterar dock att polisen får behålla jobbet även om han fälls.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.