En polis i Stockholm åtalas vid Stockholms tingsrätt för att under ett ingripande ha tvingat en oskyldig tonåring att ta av sig naken. Foto: Bertil Ericson/ TT

Polis tvingade tonåring klä av sig naken

Uppdaterad
Publicerad

En polis i Stockholm åtalas för misshandel av en tonårspojke i centrala Stockholm. Pojken knäades i magen och fick klä av sig naken på gatan innan polisen insåg att de stoppat fel pojkar.

De tre 15-åringarna hade firat en födelsedag på restaurang och sprang mot bussen för att inte komma för sent hem när en bil stannade och tre civilklädda poliser hoppade ur, skriver Dagens Juridik.

Poliserna brottade ned pojkarna på marken, och knäade en av dem i magen.

”Jag tänkte direkt att vi antingen skulle bli rånade eller att dom kanske skulle typ kidnappa oss”, berättar en av pojkarna i förhören, och beskriver att de inte förstod att det var civilpoliser.

En av pojkarna fick sedan klä av sig naken mitt på gatan.

”Det var obehagligt, för att det var massa människor som gick förbi och dom skrattade också samtidigt när de såg mig helt naken.”

När poliserna sedan förstod att de gripit oskyldiga pojkar erbjöds pojkarna skjuts hem. Föräldrarna valde sedan att anmäla händelsen. En av poliserna åtalas nu för misshandel och tjänstefel. De andra polisernas agerande anser åklagaren ryms inom polisens befogenheter.

Den åtalade polisen kommer att sparkas från sin tjänst om han döms för misshandel som inte är ringa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.