Polisen: Afa bakom upplopp i Fittja

Uppdaterad
Publicerad

Stockholmspolisen har gripit nio personer med anknytning till vänsterextrema organisationen Afa. De är misstänka för att ha provocerat fram upplopp i Fittja.

Det var i söndags som oroligheterna började i Fittja centrum. Mellan 20 och 60 ungdomar samlades och polisbilar och bussar utsattes för stenkastning, och ungdomar krossade glasrutor vid tunnelbanan. Även följande kvällar var oroliga.

Kvinnan har tidigare dömts för grov misshandel då en grupp gav sig på Sverigedemokraternas pressekretarare och hans sambo. Ett angrepp som åklagaren menade var politiskt motiverat.

Lugnt efter gripandet

På onsdagen slog polisen till mot en lägenhet i området och grep sammanlagt nio personer. De är bland annat misstänkta för förberedelse till våldsamt upplopp.

Enligt polisen har dom gripna anknytning till organisationen Antifascistisk aktion, Afa, en vänstergrupp som tidigare bland annat deltagit i upploppen i Rosengård i Malmö. Sedan aktivisterna greps igår har det varit lugnt i området.

Läget i Fittja har varit spänt ända sedan nationella insatsstyrkan grep en av de misstänkta helikopterrånarna på en fritidsgård i Fittja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.