Polisen har tillgång till bilder från övervakningskamerorna direkt både via surfplatta och på telefonen. Foto: Anders Ahlgren / SvD / TT

Polisen avvaktar med ljudövervakning i Järvaområdet

Uppdaterad
Publicerad

Snart har ett år gått sedan polisen fick tillstånd att installera mikrofoner tillsammans med övervakningskameror i Järvaområdet. Men än finns ingen ljudövervakning på plats.

– Vi har inte mäktat med, säger Pia Glenvik, projektledare.

I november förra året fick polisen för första gången tillstånd av länsstyrelsen att använda ljuddetektorer i offentlig miljö. Tanken var att mikrofonerna skulle komplettera kameraövervakningen genom att larma ledningscentralen om ljud som skottlossning, explosioner och skrik.

– De skulle kunna identifiera vad det är för typ av ljud och vara ett hjälpmedel när man ska bedöma vilka resurser man ska skicka, eller om man alls ska skicka några resurser, säger Pia Glenvik, projektledare för kameraprojektet på NOA, Nationella operativa avdelningen.

Fokus på kameror

Men än så länge finns inga mikrofoner på plats, trots att flera leverantörer har hört av sig till polisen. Anledningen är enligt Pia Glenvik att polisen inte har hunnit undersöka frågan.

– Vi inte har mäktat med. Fokus har legat på att få i gång fasta övervakningskameror i första hand. Sen måste vi ta reda på om vi har behovet och hur det ser ut med tillförlitligheten hos ljuddetektorerna.

Oklart om det blir av

Planerna har väckt frågor om ljudövervakning riskerar att kränka människors privatliv. Men polisen betonar att endast vissa ljud skulle registreras och att inga ljud skulle spelas in.

När eller om det kan bli aktuellt att undersöka möjligheterna till ljudövervakning kan polisen inte svara på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.