Carolina, Donatello, Alexandra, Daniel och Magnus. Foto: Polisen.

Polisen belönar medborgares civilkurage

Publicerad

Mia Carlsson, som bodde i Stuvsta söder om Stockholm, grundade en stiftelse för att belöna personer som hjälpt polisen. Årets mottagare av stiftelsens medel var Donatello, Alexandra och Daniel som satt stopp för misshandel och ingripit vid ett inbrott.

– Det är en glädje att få belöna medborgare för att ha hjälpt oss i vårt arbete och det är Mia Carlssons förtjänst, säger Carolina Paasikivi, polisområdeschef i polisområde Stockholm syd.

Donatello, Alexandra och Daniel belönas ur Mia Carlssons stiftelse för att ha visat civilkurage och hjälpt polisen. Vid en ceremoni i Flemingsbergs polishus fick de även ta emot blommor, minnesplaketter och diplom av Carolina Paasikivi och lokalområdespolischefen Magnus Åhgren.

Stoppade en misshandel

Donatello och Alexandra belönades med 10 000 kronor vardera för att ha stoppat en misshandel. Utan att känna varandra ingrep de när en pappa, i sällskap med sin tioårige son, blev oprovocerat misshandlad på ett pendeltåg.

Alexandra och Donatello brottade ner gärningspersonen och stöttade sedan den chockade pappan. Tack vare deras insatser kunde gärningspersonen lagföras.

Ingrep mot en inbrottstjuv

Daniel belönades med 15 000 kronor för att ha ingripit mot en inbrottstjuv. Han såg någon som såg ut som en byggarbetare på grannens tomt och ringde 112 om ett misstänkt inbrott. Polisen i Huddinge var snabbt på plats och omringade huset.

När polisen gick in i huset överraskade de gärningspersonen som försökte fly genom dörren. Då rusade Daniel fram och tacklade omkull gärningspersonen som kunde gripas. Grannen fick behålla sina värdesaker och gärningspersonen dömdes senare tack vara Daniels insats. Efter händelsen startade Daniel grannsamverkan i området.

– Trots att ni har kunnat råka illa ut har ni  ändå visat prov på stort civilkurage. Var rädda om er och var försiktiga, sa Carolina Paasikivi som ett sista ord till mottagarna.

Mia Carlssons stiftelse

Stiftelsens ändamål är, i enlighet med det testamente Stuvstabon Mia Carlsson upprättade den 23 maj 1967, att ”utbetala dels ersättning till allmänhet som biträtt i Huddinge polisdistrikt vid polisiära ingripanden och därvid erhållit materiella eller fysiska skador, dels som belöning till allmänhet som vid brott bidragit till uppdagande av gärningsmän eller eljest på väsentligt sätt varit polisen behjälplig vid dess utövande av verksamheten”.

Enligt testamentets tolkning avses Huddinge polisdistrikt, det vill säga nuvarande Huddinge, Botkyrka och Salems kommuner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.