Nästan en halv miljon människor tros ha kollat på paraden. Foto: TT

Polisen: ”Fler personer avvisades än tidigare år”

Uppdaterad
Publicerad

Över ett ett dussin personer fördes bort från årets Prideparad i Stockholm. Folk försökte tränga sig in i tåget vilket följdes av bråk.

Gårdagens Prideparad gick enligt planerna men enligt polisens presstalesman Lars Byström så var paraden något mer orolig än tidigare år.

– Det var fler personer som avvisades och avlägsnades i jämfört med tidigare år.

Stockholm Pride 2016

Under eftermiddagen uppstod det bråk i Prideparaden vid Östermalm, efter att en grupp med människor försökte tränga sig in i tåget. Bilder från platsen visar att vissa av dem tillhör högerextrema Nordisk ungdom.

– Det var runt 15-20 personer som avvisades från platsen. Det är inte brottsligt att gå med i en olaga demonstration, det är däremot olagligt att anordna en, säger polisens presstalesman Lars Byström.

Under hela paraden avlägsnades totalt 17 personer för att ha stört ordningen och en anmälan om ”olaga demonstration” upprättades enligt polisen. Tio personer avvisades i förebyggande syfte för att de bland annat ha varit störande och två berusade personer omhändertogs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stockholm Pride 2016

Mer i ämnet