Foto: TT

Polisen om upploppen i Rinkeby

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagskvällen utsattes polisen för stenkastning i Rinkeby i Stockholm. Polisen avslossade skott och flera bilar ska ha bränts upp i samband med händelsen.

Det var i samband med ett gripande av en person som varit misstänkt för narkotikabrott som polisen fick sten kastad mot sig.

När polisen sedan grep en annan, sedan tidigare efterlyst person, började ett 50-tal personer kasta sten mot polisen, som i sin tur avlossade skott mot stenkastarna. Senare under kvällen sattes flera bilar i brand och ett okänt antal butiker plundrades.

En av poliserna som fick stenar av större storlek på sig kände sig så trängd att han sköt stenkastaren, berättar Niclas Andersson.

– Situationen kändes så allvarlig att han kände sig tvungen. Men alla de här frågorna kommer att få svar i den utredning som pågår, säger Niclas Andersson som är lokalområdeschef i Rinkeby.

”Vi kan vara självkritiska”

Under måndagens händelser ska tre personer ha skadats, varav en fotograf som var på plats. Flera har nu kritiserat polisen för att de inte hjälpte till ordentligt på platsen, bland annat då fotografen kom till skada.

LÄS MER: Butiksinnehavare: ”Var tog polisen vägen”

– Vi ska definitivt skydda allmänheten, har vi brustit i det så måste vi ta åt oss, säger Jan Evensson, som är polismästare i Stockholm och biträdande kommenderingschef för händelserna i Rinkeby,

SVT Nyheter skrev senast i förra veckan om att det tänkta polishuset i Rinkeby än en gång blivit framflyttat i tid, och nu väntas stå klart först 2019. För tillfället är Rinkebypolisen istället placerad i Solna.

– Vi kan vara självkritiska, ibland tar det för lång tid för oss att samla våra resurser, de finns inte tillgängliga på plats i området, säger Niclas Andersson.

Samlar krafter under kvällen

Huruvida upploppen kommer fortsätta under tisdagkvällen vet inte polisen. Man har, berättar Niclas Andersson, många indikationer på att de inte kommer fortsätta och kommun, polis och frivilliga krafter kommer gå ihop i området under kvällen.

– Många som bor i området är ju trötta på att kriminella går till angrepp mot butiker, polispersonal och bränner upp bilar. Så många är tacksamma att vi jobbar med den här problematiken.

Fast i går var de ganska trötta på att ni inte hjälpte till?

– Jo det förstår jag. Som sagt så måste vi bli snabbare på att komma ut i området.

Den person som var efterlyst ska vara omhändertagen och polisen arbetar nu för att flera ska kunna lagföras för det våldsamma upploppet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Upploppet i Rinkeby

Mer i ämnet