Rekordpublik – men ändå lugnare än vanligt erfar polisen Foto: Bildbyrån

Polisen: Helgens derby – lugnare än vanligtvis

Uppdaterad
Publicerad

Trots publikrekord. Polisen erfar att helgens derby resulterat i färre polisanmälningar än tidigare tillställningar.

– Det ser vi positivt på, säger Lars Byström, presstalesperson på Stockholmspolisen.

Helgens fotbollsderby mellan Hammarby och AIK lockade 49 100 besökare. Trots publikrekordet rapporterades färre brott än vanligt in till polisen.

– Vi kan säga att det var väldigt mycket publik, trots det färre anmälningar än liknande tillställningar, säger Lars Byström.

Trots färre anmälningar – inte helt städat

Åtta personer omhändertogs innan matchen, då det fanns indikationer om att två gäng var på väg att slåss med varandra.

– Vi förhindrade en konfrontation mellan två grupperingar. I vanlig ordning har vi upprättat några anmälningar om brott, säger Lars Byström.

Bengaler tändes inne på Friends Arena, trots förbud.

– Man eldade där inne, men vi har inte redovisat beslagen, säger Byström.

Men ingen bengal kastades mot någon läkare, som vi sett tidigare?

– Nej.

Polisens insatser fram till klockan 20.00 ledde till:

  • Innan match avlägsnas åtta personer från en plats i Solna för att hindra konfrontation mellan två grupperingar.
  • Ett flertal anmälningar om brott mot ordningslagen har upprättats med anledning av att det eldats med pyroteknik inne på arenan.
  • En person är misstänkt för ringa narkotikabrott. Personen hade dessutom pyroteknik på sig vilken förverkades på plats.
  • Tre personer har fått tillträdesförbud. En hade pyroteknik på sig och detta upptäcktes vid visitation på väg in på arenan. Den personen fick tillträdesförbud i nio månader. Två andra tände bengalisk eld i folkhavet utanför entrén innan match och fick tillträdesförbud i sex månader. I samtliga tre fall handlar det om brott mot ordningslagen.
  • Tre personer som tände bengalisk eld inne på arenan blev i samband med det lätt brännskadade. De fick hjälp av sjukvårdsteam på plats och anmälan om brott mot ordningslagen upprättades.
  • En person blir misshandlad efter match utanför arenan och får åka ambulans till sjukhus. En misstänkt gärningsperson grips och anmälan om grov misshandel är upprättad.
  • Ytterligare en person blev misshandlad efter match utanför arenan. En misstänkt är identifierad och anmälan om misshandel upprättad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.