Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när polisen överraskade med blommor och diplom i moskén. Foto: Maja Flygt/SVT

Polisen hyllar Fittja moské för samarbete vid koranbränning

Uppdaterad
Publicerad

Koranbränningarna har skapat ilska och upplopp. Men så var inte fallet under förra fredagen, den 15 september, utanför Fittja moské. Nu tackar polisen för det goda samarbetet med blommor och diplom.

Ismail Okur, ordförande i Fittja moské, tog emot polisens diplom. Att allt gick lugnt till under koranbränningen ser han som ett resultat av ett gott samarbete.

– Vi gjorde ett fint arbete och jag önskar att alla gjorde så. Han hade ansökt om tillstånd för en timme men var bara här i 18 minuter. Han fick ingen uppmärksamhet och han var ensam där, säger Ismail Okur.

Senare bönutrop och längre tid i moskén

Tillsammans med polisen hade man lagt upp en plan inför koranbränningen. Genom att få in besökarna i moskén i god tid innan fredagsbönen, ställa upp med volontärer för att skapa ordning och hålla recitationen under längre tid än vanligt så gick allt bra.

Är det inte att förvänta sig att man trots provokationer ska kunna hålla sig lugn och samarbeta med polisen?

– Absolut, men samtidigt vill vi uppmärksamma när man gör någonting bra, säger Fredrik Lindfors, lokalpolisområdeschef i Botkyrka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.