Foto: Privat

Polisen Jesper lämnar: ”Det gör ont i polishjärtat”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan polisens omorganisation för två år sedan slutar var tredje dag, en polis i Stockholms län. En av dem som lämnar in polisbrickan är narkotikaspanaren Jesper, 35.

– Jag kan inte fortsätta såhär. Dålig lön, mycket övertid, för lite återhämtning och svag uppbackning, säger han.

Polisen Jesper har de senaste sju åren jobbat i Stockholms förorter, där han länge arbetet mot den öppna droghandeln och hjälpt unga att sluta med narkotika. Men i år kastar han in handduken. Och lämnar polisen.

– När jag är som bäst och på toppen av min karriär, då lämnar jag. Det gör ont men jag måste, säger Jesper.

Krisen inom polisen

Får 15.000 kronor mer i privata sektorn

En bidragande orsak till att Jesper slutar är lönen, då det varit en dålig löneutveckling under många år.

– Inom polisen blir du glad om du får jobba övertid. De där kronorna är viktiga. Det ska inte behöva vara så. Du är nästan beroende av att jobba övertid om du ska få ekonomin att gå ihop, säger Jesper.

Nu ger han sig istället in i säkerhetsbranschen, och går från 26.000 kronor till 41.000 kronor i månaden.

– Jag har en familj som jag måste tänka på. Jag vill också bo i radhus och slippa leva på marginalen. Jag ökar i lön och går ner i arbetstid, men det gör ont i polishjärtat att lämna, säger Jesper.

Narkotika bakom många mord senaste tiden

Enligt honom hade han jobbat kvar inom myndigheten om lönen hade ökat.

– Mina chefer blev ledsna över att jag lämnat, de tycker att man tappat en stjärna. Hade jag fått en lön mellan 30.000 och 32.000 kronor så hade jag aldrig lämnat, tillägger han.

Men det är inte bara lönen som gjort att Jesper lämnat Polismyndigheten, även uppdraget.

– Som narkotikaspanare tar det tid att bli bra på det du gör. Att gripa de som inte blivit upptäckta tidigare, det är svårt. Men numera är det inte prioriterat att jobba mot narkotika. Sju av tio jag gripit har haft narkotika på sig. Det gör ont att se den öppna drogförsäljningen, säger han.

De senaste månaderna har Stockholmspolisen fått flera mord att utreda.

– Narkotikan är problemet och det kopplas till de flesta dödskjutningarna som varit. Nu jobbar man emot det istället för att jobba emot narkotikan, säger han.

”Dålig uppbackning”

Jesper har vid flera tillfällen blivit hotad utanför jobbet. han har fått sten kastad mot sig och allvarliga dödshot har riktats mot honom.

– Det erbjuds inget stöd och jag har tappat tron på rättsapparaten. Du ska tåla att bli misshandlad.

Han tilläger:

– Kollegor hör av sig. Alla tycker att jag tagit rätt beslut. Flera av mina kollegor hör av sig och vill gå åt samma håll.

Jesper är ett fingerat namn. Han vill vara anonym av privata skäl.

SVT Nyheter Stockholm har tidigare fått felaktiga uppgifter av polisens personalavledning i Stockholms län, där polisen först gick ut med att cirka 800 har slutat sedan omorganisationen, men istället menar myndigheten att det är cirka 250 som lämnat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen inom polisen

Mer i ämnet