Enligt polisen var samma person mål för skjutningen i Nacka som vid skjutningen i Råcksta då Ndella Jack dog. Foto: Lisa Liljefors/SVT och Claudio Brescian/TT

Polisen: ”Samma person mål för skjutningarna i Råcksta och Nacka”

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tiden har flera skjutningar skett i Stockholmsområdet, och polisen höll i dag presskonferens kring dem.

– Vi bedömer att det är samma person som har varit mål för båda de här mordförsöken, säger Carolina Paasikivi, chef för polisområde Stockholm syd, om skottlossningarna i Nacka och Råcksta.

Efter att två personer skadades i samband med en skottlossning i Nacka under söndagskvällen kallar polisen till pressträff. Skjutningen i Nacka är en i raden av grova brott. I helgen hittades en död man i Haninge där polisen misstänker mord och veckan innan det sköts 18-åriga Ndella Jack ihjäl i en lägenhet i Råcksta.

När det gäller skjutningarna i Råcksta i slutet av augusti och Nacka i går är det samma person som har varit mål för båda de här mordförsöken, enligt Carolina Paasikivi, men hänvisar i övrigt till förundersökningssekretessen.

Dödsskjutningarna i Stockholm

Vad gäller den dödsskjutne mannen i Haninge svarar hon:

– Så vitt vi bedömer det nu har det inte något direkt samband.

Carolina Paasikivi pekar på att flera tongivande personer i kriminella nätverk har släppts fria den senaste tiden efter att ha avtjänat straff. Hon kan heller inte utesluta att fler våldsdåd inträffar.

– Tyvärr är det vedergällning efter vedergällning fram till att vi lyckats stoppa det.

Behöver hjälp av allmänheten

Enligt Carolina Paasikivi har polisen en bra bild av vilka som är inblandade i konflikterna, deras avsikter och förmåga.

– Men oavsett om de är offer eller gärningspersoner så samarbetar de inte med oss, de pratar inte med oss. Det gör att vi är extremt beroende av allmänhetens hjälp med tips, iakttagelser och vittnesmål, säger Carolina Paasikivi, som även berättar att polisen har förhindrat och avvärjt en hel del händelser av liknande slag.

Däremot kan det finnas anledning för personer att vara uppmärksamma, att observera och sedan kontakta polisen efter att ha förflyttat sig till en passande plats, säger hon.

”Konfliktläget mycket allvarligt”

– Konfliktläget i de kriminella kretsarna är mycket allvarligt just nu, och tillgången på vapen är fortsatt hög i regionen, säger regionpolischefen Ulf Johansson på presskonferensen.

– Den senaste tiden har allmänheten drabbats när man skjuter i det offentliga rummet. Vi har den största respekten och förståelsen för den oro som det ger i samhället, säger Ulf Johansson.

Polisen riktar in sig på flera områden, berättar Ulf Johansson. Det handlar om tillgången till vapen, narkotikahandel och att låsa in de kriminella som begår morden.

”Lyckats få ner antalet spontana skjutningar men inte planerade”

Gunnar Appelgren, kommissarie med expertkunskap om de kriminella nätverken, berättar att 14 personer skjutits ihjäl i Stockholmsområdet i år, även om det är färre skadade och färre skjutningar.

– Vår hypotes är att det tryck som vi satt på kriminella de senaste åren har gjort att vi lyckats få ner de spontana skjutningarna men vi klarar inte de mer planerade, säger Gunnar Appelgren.

Han menar också att våldet är väsentligt grövre i dag än de var för fem till sex år sedan.

– Vi ser allvarligare skador och fler patronhylsor på brottsplatserna, säger Gunnar Appelgren.

– Vapnen återanvänds även väsentligt mer ofta nu än tidigare, vilket vi tror beror på att det är svårare för kriminella att få tag på vapen nu.

”Kommer ta tid att vända”

För långsiktiga lösningar när det gäller skjutningarna behövs fler poliser, säger regionpolischefen Ulf Johansson.

– Ur ett polisiärt perspektiv är ett ökat antal poliser en viktig del för att vi ska kunna fullfölja vårt uppdrag.

– Vi ökar beslagen på skjutvapen och narkotika, och vi förhindrar mord som skulle skett om vi inte vore så nära de kriminella. Jag tycker vi är på rätt väg. Det kommer sannolikt ta tid att vända det här men vi måste vara fast beslutna att vi ska göra det, och jag tycker att vi har en bra plan för det, säger Ulf Johansson.

Skottlossningar i Stockholm 2019

Hittills i år har 67 skjutningar skett i Stockholmsområdet. 15 personer har dött, och 20 personer har skadats.

Vid följande tillfällen har personer avlidit:

7 september: en 25-åring hittades skjuten till döds vid Österhaninge begravningsplats.

28 augusti: en 18-årig kvinna dödades i Råcksta av skott som avlossades in i en lägenhet.

19 augusti: en man skjuten till döds i Stocksund.

7 augusti: en man i 25-årsåldern med skottskador hittades död i Tensta.

30 juni: en man död i Blackeberg i Bromma

30 juni: en man i 20-årsåldern död i Sollentuna

13 april: en person död i Sätra

10 april: två män döda i Sätra, männen hittades skjutna i ett garage.

9 mars: en man i 20-årsåldern död i Älvsjö

21 februari: två män döda i Bro

8 februari: en person död i Norsborg

27 januari: en person död i Järfälla

12 januari: en person död i Spånga

Från januari till och med den 1 september i år har 65 bekräftade skottlossningar skett i Stockholmsområdet, med 14 avlidna och 18 skadade.

Under januari 2018 till 1 september 2018 skedde 69 bekräftade skjutningar i Stockholmsområdet, med sex avlidna och 28 skadade.

Under samma period 2017 var antalet bekräftade skottlossningar 85, med elva avlidna och 27 skadade.

2016 vara antalet 76, med sex avlidna och 26 skadade.

2015 vara antalet 78, med åtta avlidna och 30 skadade.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningarna i Stockholm

Mer i ämnet