Foto: TT

Polisen kritiseras efter insatsen i Kärrtorp

Uppdaterad
Publicerad

Polisen får hård kritik för att de hade missbedömt hotbilden mot en fredliga antirastistisk manifestationen i Kärrtorp under söndagen.

Det var ett 30-40-tal högerextrema personer som attackerade en fredliga antirastistisk manifestationen i Kärrtorp under söndagen.

Totalt greps 28 personer bland annat för mordförsök och våldsamt upplopp. Kvällstidningarna har öppet kritiserat polisen och Säpo att de borde haft koll på grupperingen.

Till exempel Anna Hellgren på Expressen som ställer sig frågan hur polisen kunde låta detta ske.

”Demonstranterna i Kärrtorp betalade ett högt pris för samhällets oförmåga att inse allvaret och den akuta faran med högerextremism och nazism”, skriver hon.

Alex Bengtsson på tidningen Expo skriver att det är okunnigt och historielöst eftersom den högerextrema Svenska motståndsrörelsen genom åren har attackerat just fredliga antirasistiska arrangemang.

Kjell Lindgren på Stockholmspolisen svarar på kritiken i Svenska Dagbladet.

– Vi gör en bedömning vid varje tillfälle. Det var inte känt att det här skulle mötas av motdemonstranter och våra erfarenheter talade emot det. I efterhand kan man alltid säga att det är för få poliser. Men man måste backa flera år för att se liknande attacker med fysiskt våld mot den här typen av demonstrationer, säger han till SvD.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Attacken mot antirasister i Kärrtorp

Mer i ämnet