– Vi har hittat en hel del narkotika på evenemanget men oerhört få andra brott, säger insatschefen Per Edquist om polisens insats på helgens Lollapaloozafestival. Foto: SVT

Polisen nöjd med insatsen på Lollapalooza: ”Hittat en hel del narkotika”

Uppdaterad
Publicerad

Under Lollapaloozafestivalen i helgen hade polisen byggt upp en tillfällig polisstation på festivalområdet. Och polisen är nöjd med insatsen, som resulterade i att ungefär 130 personer hanterades vid stationen.

– Vi har hittat en hel del narkotika på evenemanget, precis om förväntat. Samtidigt har vi haft oerhört få andra brott att hantera. Det har varit en bra stämning på festivalen och ett bra genomförande, säger Per Edquist, polisens insatschef.

Ungefär 70 000 personer besökte Lollapalooza på Djurgården. Enligt polisens preliminära siffror resulterade det i ungefär 120 ärenden där personer misstänkts ha brukat narkotika och ett tiotal ärenden där berusade personer togs om hand för att nyktra till.

Den tillfälligt uppbyggda polisstationen har inneburit att man kunnat lagföra personer snabbt.

– Vi har jobbat med vad vi kallar snabbare lagföring. Vi slutför ärendena mycket tidigare istället för att de ska fastna i rättskedjan. Du får strafföreläggande eller tid för huvudförhandling direkt i handen när vi rapporterar dig, säger Per Edquist.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisens närvaro på Lollapalooza förstärks med en polisstation på plats, hör enhetschefen berätta varför. Foto: Kovan Alshawish/SVT

Passar inte överallt

Att bygga upp en station eller arrest på ett evenemangsområde passar på vissa ställen men inte alla, enligt Per Edquist.

– Det tar tid att etablera sig, det kräver en viss yta och vi drar ut it-system och gör installationer på plats. Det lämpar sig kanske bäst för evenemang där man är på plats i flera dagar och man inte har en omedelbar närhet till en polisstation. Det beror också på mängden frihetsberövade man hanterar, säger Per Edquist.

Kan användas på Way out west

Det här sättet att jobba kan användas även i andra delar av landet, menar Per Edquist.

– Det skulle man kunna göra till exempel under Way out west i Göteborg. Det är ju skillnad att vara i Slottsskogen jämfört med ett evenemang på Ullevi, där man har en polisstation precis bredvid, säger Per Edquist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.