Räddningspersonal och polisbilar utanför oroligheter i Rinkeby i Stockholm under måndagen. Foto: TT

Polisen efter Rinkeby-upploppen: ”Vi sköt mot stenkastarna”

Uppdaterad
Publicerad

Stockholmsförorten Rinkeby skakades på måndagen av ett våldsamt upplopp. Gärningsmännen kastade sten mot polisen, satte eld på bilar och plundrade butiker. Polisen svarade med skottlossning. – Poliserna sköt mot stenkastarna men missade, säger Tony Lagerkrantz vid Solnapolisen.

Oroligheterna började vid åttatiden på kvällen, en polispatrull blev utsatt för stenkastning när den skulle gripa en efterlyst person vid tunnelbanestationen i Rinkeby.

– Strax efter klockan åtta blev vår personal angripen av ett antal maskerade personer som kastade sten, säger Stockholmspolisens presstalesman Lars Byström.

En polis skadades i armen av en sten.

Enligt de första uppgifterna sköt polisen då varningsskott, men senare kom det fram att det var fråga om så kallad verkanseld. Det vill säga, de siktade på stenkastarna och sköt för att träffa.

– Det stämmer, de första uppgifterna var att det var varningsskott, men poliserna sköt mot stenkastarna men missade, säger Tony Lagerkrantz, stationsbefäl vid Solnapolisen.

Nytt upplopp

Vid 22-tiden startade ett nytt upplopp i området när ett flertal bilar stacks i brand och butiker i området plundrades.

En butiksägare blev misshandlad när han försökte skydda sin butik. På morgonen fanns uppgifter om sammanlagt tre skadade.

– De fick motta slag och sparkar och uppsöka sjukvård, säger SVT Nyheters reporter Valentina Xhaferi på plats i området.

Brandkåren tvingades vänta innan de kunde köra in i området för att släcka bränderna.

Vid midnatt var det lugnt i området igen uppger polisen.

”Det är för jävligt”

Alejandro har bott 22 år i Rinkeby och han är upprörd över kvällens bråk.

– Det är för jävligt, det är som att bo i ett ghetto, man skäms ju, säger Alejandro.

Ingen skottskadad

Polisen har gjort kontroller på plats och ringt runt till sjukhusen för att se om någon har kommit in med skottskador. Men i dagsläget har ingen påträffats med skador som kan härledas till händelsen. Därför bedömer man att ingen person träffades av verkanselden.

Enligt Lars Byström är det mycket ovanligt att polisen använder sig av verkanseld.

– Det tyder på att man kände sig väldigt trängd, säger han.

Polisen har inlett en förundersökning om våldsamt upplopp, våld mot tjänsteman och skadegörelse. Vittnen uppmanas att höra av sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.