Polisen varnar för påhittade p-böter

Uppdaterad
Publicerad

Inkassokrav på felparkeringsavgifter – den trista överraskningen råkade många företagare ut för när de sprättade fredagens post. Men kommer kravet från företaget Parkeringsinkasso Svenska AB rör det sig om en bluff. Kontot har spärrats och polis utreder nu saken.

I dag har ett stort antal företagare i Stockholm fått kravbrev på obetalda felparkeringsavgifter. Det handlar om en eller flera P-böter på 750 kronor plus en inkassoavgift på ytterligare 180 kronor. Många har blivit skrämda av brevet, eftersom steget efter inkasso är utmätning hos kronofogden.

Saknas uppgifter

En av de drabbade är småföretagaren Hans, som inte vill framträda med sitt efternamn.

– Jag fick ett fint kuvert från Parkeringsinkasso Svenska AB med mitt och mitt företags namn på. Där det står att jag ska betala 930 kronor för felparkering. Men det finns ingen specifikation på var, när, hur eller varför. Så jag kollade upp bolaget, och där står det med röd varningstext att bolaget är med på Svensk Handels varningslista, säger Hans till SVT Nyheter.

Var och när den påstådda parkeringsförseelsen ska ha inträffat framgår alltså inte av inkassokravet. Hans blev arg och kontaktade polisen. Det visade sig att han långt ifrån är den ende som drabbats. Allt talar för att det gått ut ett massutskick med falska krav på felparkeringsavgifter till företag i Stockholmstrakten med en eller flera firmabilar.

Träder fram

Många av dem har skrivit på sajten ”varningslistan på forenadebolag” för att upplysa andra om de falska kravbreven från Parkeringsinksasso Svenska AB:

”Fått två kravfakturor på två av företagets bilar. En av bilarna skrotades efter en olycka i juni i år!”, skriver signaturen Amir.

”Fått krav på alla bilar, vi har bestridit via mail samt sitter i telefonkö till polisen för en anmälan. Ska bli intressant och se om bluffarna återkommer inom 24-timmar som svars mailet utlovar.”, skriver Veronica.

Enligt signaturen Magnus rör det sig om en uppenbar bluff-faktura:

”Enda ledamoten är skriven i en sunkig lgh i Stockholmsområdet och saknar telefon. Suppleantens mobilnr kan man hitta via Ratsit. Han spelar helt oförstående och säger sig inte ha något med bolaget att göra. Polisanmäl och varför inte krydda med att skicka en hälsning till suppleanten.”

Polisen: Kontot spärrat

SVT har kontaktat det utpekade bolaget, men när man ringer möts man av en telefonsvarare som uppmanar till att mejla. Efter att polisens nationella bedrägericenter på eftermiddagen uppmärksammades på de många falska kraven ringde polisen runt till bankerna.

Nu har det aktuella bankgirot spärrats.

– Vi lever i hoppet av att det därmed inte blir några pengar till det här bolaget. Det här är en av få gånger som man kan ligga i framkant när vi uppmärksammas så tidigt och vi är tacksamma för alla som hör av sig till oss med tips, säger Jan Olsson vid Polisens nationella bedrägericenter till SVT Nyheter.

Polisen ska nu gå vidare och utreda ärendet och den som står bakom bolaget.

– Vi vet ju vem som har kontot, säger Jan Olsson.

”Taskigt att blåsa folk”

Företagaren Hans övervägde aldrig att betala det falska inkassokravet och uppmanar alla drabbade att bestrida fakturan, polisanmäla och samtidigt tipsa Svensk Handel så att bluffbolaget hamnar på deras varningslista.

– Jag tycker bara att det är så himla taskigt att försöka blåsa folk på det här viset och hota med inkasso och kronofogden. Multiplicera 930 kronor med x antal tusen så blir det en hel del pengar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.